Wærness beste debutant i 1999

Gunnar Wærness er tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for 1999. Wærness får prisen for diktsamlingen «Kongesplint».

Gunnar Wærness er tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for 1999. Wærness får prisen for diktsamlingen «Kongesplint».

Formann i Den norske forfatterforening, Stig Sæterbakken, overrakte 28-åringen prisen på 25 000 kroner i formiddag.

Juryen mener at Wærness «fremstår som en markant poetisk stemme». Wærness berømmes for sin språklige oppfinnsomhet og et blikk for språkets abstrakte kvaliteter. Juryen karakteriserer «Kongesplint» som «gjennomsyret av en sensitivitet, og en rastløshet, og en vilje til nytenkning som lover godt for et videre forfatterskap.»

Innerst i labyrinten

- Akkurat nå føler jeg meg mest nervøs og stresset over å motta en slik pris, sier Wærness til Dagbladet :på nettet.

- Både mentalt og geografisk befinner jeg meg nå langt fra der jeg pleier å være. Det er som å bevege seg fra innerst i en labyrint til ytterst, fortsetter han.

Diktsamlingen har en svært spesiell utforming. Forsiden inneholder verken tittel eller forfatterens navn, og ordet «kongesplint» er fordelt ut over de sju første sidene. Alt i alt er boka på knapt tredve sider - men slik har det ikke alltid vært.

- I utgangspunktet var samlingen på 90 kilo. Nå er den kuttet ned til nærmere 50 gram, ler Wærness.

Beckett?

Debutanten har flyttet rundt hele norgeskartet, og dessuten bodd i utlandet - blant annet på en myr i Sverige. Deler av diktsamlingen er skrevet i Bulgaria.

- Ett av de 35 diktene i boka er skrevet i Oslo. Det er her det er et litterært miljø, men det er noe jeg ofte må vekk fra. Jeg tenker best alene, sier Wærness.

- I jurybegrunnelsen blir du sammenliknet med den sene Samuel Beckett. Hva sier du til det?

- Det er sikkert veldig fint. Men Beckett må jeg innrømme at jeg ikke jeg ikke lest noe av. Da får jeg litt «go'krutt» til å gjøre det nå, avslutter prisvinneren.

Les ett av diktene fra «Kongesplint» her!

NERVØS: - Akkurat nå føler jeg meg mest nervøs og stresset over å motta en slik pris, sier Gunnar Wærness til Dagbladet :på nettet.