Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wagner-vikar på kort varsel

Julia Juon er operaverdenens fremste Wagner-vikar. Ei knapp uke får den sveitsiske mezzosopranen forberede seg til rollen som Ortrud i «Lohengrin» på Den Norske Opera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Jeannine Altmeyer meldte forfall på grunn av sykdom før helga, ringte Operaen til den erfarne Wagner-tolkeren.

Søndag kveld var Julia Juon på plass i Oslo. Premieren er kommende lørdag.

Knapp tid

- Det er normalt å bruke to måneder på sceneforberedelsene til en opera. Ei uke er i minste laget, men jeg kjenner rollen godt fra før, sier Juon til Dagbladet innimellom et hektisk program med prøver.

Det er ikke første gang hun må steppe inn i siste time i «Lohengrin».

- I Linz i Østerrike hadde jeg enda dårligere tid, og visste knapt noe om koreografien i det hele tatt før jeg sto på scenen. Men jeg ville aldri stilt opp på så kort varsel hvis jeg ikke hadde likt utfordringen. Jeg er en eventyrer.

Julia Juon har sunget Wagner-roller på scener over hele verden siden 1981. I fjor sang hun sammen med Placido Domingo i «Parsifal» i Paris og fikk strålende kritikker.

Begeistret

- Jeg liker Wagners kvinneskikkelser. De er sterke, fundamentalistiske og lar seg ikke knekke, mener Juon, som også er begeistret over den norske oppsetningen hun nå plutselig er blitt en del av:

- Regien på denne oppsetningen har noe ibsensk og strindbergsk over seg, og jeg elsker det. Jeg burde vel si at det mest likner på Ibsen.

ERFAREN: Det er en erfaren Wagner-tolker som kommer Den Norske Opera til unnsetning foran premieren på «Lohengrin» lørdag. Julia Juon startet sin karriere i 1975, og sang Wagner for første gang i 1981.
Hele Norges coronakart