Wagners såpeopera

BERLIN (Dagbladet): Komponisten Richard Wagners oldebarn Eva Wagner-Pasquier (55) er utpekt som ny leder for de verdensberømte Wagner-festspillene i Bayreuth.

Men hennes far Wolfgang Wagner har ikke vist tegn til å vike plass.

  • - Dette er bare en meningsytring, snerret den ytterst vitale 81-åringen da han under en dirigentturné i Korea ble orientert om at rådet i stiftelsen for festspillene - der også den tyske kulturministeren Julian Nida-Rümelin og representanter for delstatsregjeringen i Bayern sitter - hadde bestemt seg for at datteren skal overta. Vedtaket inneholdt en bønn til gamlingen om å trekke seg frivillig etter neste års festival.
  • Som en diktator har Wolfgang Wagner styrt festspillene på «Der grüne Hügel» i 50 år. Han påberoper seg kontrakt på livstid. I flere år har myndigheter og representanter for tysk musikkliv forgjeves forsøkt å få ham til å forstå at han ikke lever evig.

- Skal noen overta etter meg, skal det være min kone Gudrun. Min datter Eva har ingen forutsetninger, har Wolfgang Wagner svart.

  • Virkelighetens strid om ledelsen av Wagner-festspillene, som årlig trekker til seg 60000 operafrelste fra hele verden, overgår dramaene på scenen. Her er kjærlighet, skilsmisser, sjalusi, hat, intriger og nådeløs maktkamp.

Lenge var Eva sin fars trofaste assistent. Det var ikke tvil om arvefølgen. Inntil Wolfgang Wagner skilte seg fra Evas mor Ellen i 1976 og giftet seg med sin medarbeider Gudrun Mack (56). Deretter har far og datter ikke vekslet ett ord med hverandre.

  • «Den beste nyheten er at Gudrun ikke blir sjef. Den nest beste er at Eva Wagner-Pasquier skal overta,» kommenterer dagsavisa Die Welt torsdagens vedtak i stiftelsesrådet.

For i motsetning til Gudrun og en kusine som også mener seg kallet, skal den franskgifte datteren virkelig være kvalifisert. Etter bruddet med faren har hun vært direktør ved Covent Garden-operaen i London og kunstnerisk direktør ved Bastille-operaen i Paris, og nå er hun rådgiver ved Metropolitan i New York.

Kritikere som er opptatt av innholdet i festspillene, håper at Eva skal evne å modernisere festspillene, som under Wolfgang Wagners ledelse har stagnert til å bli mer en mytisk, psevdoreligiøs turistattraksjon enn en musikalsk begivenhet.

  • Men siste kapittel i familiesåpeoperaen er ikke skrevet. En kommentator bemerker:

«Wagners operaer varer lenge og ender gjerne tragisk. Og familiemedlemmene har det med å bli gamle. Wolfgang Wagners bestemor levde til hun ble 93.»