Walter verden

Den kinesiske naken-hunden Walter spiller en viktig rolle i Lisa Tønnes standupshow. Og Walter er rene naturtalentet i rollen som Ali Rezas «killer dog». Hans eneste jobb er nemlig å sove.

-  Walter er ekstremt opptatt av søvn. Han sover 20 timer i døgnet. Også på scenen, sier Lisa Tønne.

Onsdag leverte 26-åringen en kritikerbejublet premiereforestilling som den iranske «wanna be bad»-unggutten Ali Reza. Terningkast seks i Dagbladet ble fulgt opp med strålende kritikker i Aftenposten og Dagsavisen.

-  Jeg hadde jo en god følelse da jeg gikk av scenen onsdag. Jeg husket all teksten, timingen satt, og teknikken fungerte. Men jeg ville løyet hvis jeg ikke innrømte at det var deilig å våkne opp til de anmeldelsene. En vanvittig deilig følelse var det, sier Lisa.

Nå håper hun å holde det gående med showet i ett år - først på standupscenen «Latter» så lenge Oslo-folk orker å se på. Deretter på turné over hele landet.

I så fall må Lisa Tønne låne Walter lenge. For nei, Walter er ikke hennes. Bare for en måned siden ante ikke Lisa at den sjeldne lille tassen eksisterte.

Grei venninne

-  Jeg er hestejente, eier egen galopphest på Øvrevoll. Hver torsdag er det løp. En torsdag i forrige måned så jeg denne merkelige lille skapningen. Jeg begynte bare å le. Så gikk jeg bort til eieren Tonje Rustad - som også har hest på Øvrevoll - og spurte om jeg kunne låne hunden til showet mitt. «Ja,» sa Tonje. Grei venninne. Siden har Walter bodd hos meg. Jeg måtte la ham venne seg til meg. Nå er han blitt såpass vant til både Ali Reza og meg at han sovner overalt. Også i papegøyeburet på scenen. Han er jo så glad i rampelyset. For der er det godt og varmt. Walter elsker varme. Han er en frossenpinn, sier Lisa.

Kosete

Og nettopp derfor passer Lisa på å kle opp Walter hver gang de beveger seg utendørs. Til ære for Dagbladets fotograf skifter hun fortløpende klær på den kinesiske nakenhunden. Som altså bare unntaksvis er naken.

-  Dette er innevesten hans. Dette er «gå bort»-vesten. Og dette er parkdressen, sier Lisa. Walter sjøl blir litt smålei alle skiftene. Han vil bare ligge på Lisas fang og bli kjælt med. For å si det rett ut, har vi aldri sett en mer kosete hund.

-  Som privatperson har du åpenbart et nært forhold til Walter. Men hvordan er forholdet mellom Ali Reza, ditt alter ego, og Walter?

Uten baller

-  Walter entrer scenen etter en drøy halvtime, og blir der resten av showet. Men Ali Reza kaller ham ikke Walter. Han sier «killer boy» eller «killer dog». Ali har skjønt at det er viktig å ha ei skikkelig «bad» bikkje, skal han være noe til gangster. Samtidig er Ali redd for bikkja. Han innrømmer det ikke. Men han er redd, ler Lisa Tønne.

Ikke at Walter er noe å være redd for. Hundens makelighet og sovehjerte kan nok ha sammenheng med et kirurgisk inngrep:

-  Walter har ikke baller lenger. Men iblant jager testosteronet rundt inni ham. Da fyrer han seg opp mot dritsvære bikkjer som kunne bitt strupen over på ham med ett glefs, forteller stemor.

Testosteron er noe Ali Reza har nok av. Men ellers skorter det litt, forteller Lisa, som beskriver sitt alter ego slik:

Fantasiverden

-  Ali er en Oslo-født iransk unggutt som gjerne vil være «bad». Han tøffer seg, men får ikke helt innpass verken her eller der. Dermed havner han i et slags limbo, en fantasiverden. Og han har meninger om alt. Meningene hans er ikke alltid like velfunderte. Man kan trygt si at han ser verden med et skeivt blikk. Han ser den i alle fall fra helt andre innfallsvinkler enn de fleste. Derfor er dette standupshowet en gudesendt gave for ham. Her får han utløp for alle sine tankespinn og salen full av tilhørere. Her kan han gi en slags illusjon av å være en tøffing. Men moren hans, og spesielt broren, avslører Ali hele tida.

Da Lisa Tønne debuterte som standuper for fire og et halvt år siden, var det med et seks minutter langt innslag som nettopp Ali Reza.

-  Ali har fulgt meg hele veien. Og nå har han for første gang blitt hovedrolleinnehaver i et helaftens show. Ikke rart han tøffer seg opp når han står der på scenekanten, mener Lisa Tønne.

KLEDD FOR HØST: Walter med stemor Lisa Tønne, iført parkdressen han bruker når det er kaldt i været og han skal leke ute. Men for tida leker ikke Walter mye ute. Han ligger i et papegøyebur og sover i varmen fra rampelyset på scenen, der Lisa Tønne herjer verre som sitt alter ego Ali Reza.
FESTKLEDD: Walter med «gå bort»-vest i sølv.
HVERDAGSPLAGG: Walter i sin røde innevest.
NAKEN: Slik ser en kinesisk nakenhund ut uten klær.