Wam lager film om mannsrollen

Svend Wam er i gang med en ny film: Mannsrollen er tema for en komedie om tre unge kunstnere - som plutselig oppdager at guttehumor, alkohol og hasj ikke er livets viktigste ingredienser.

- Det er sjelden man kommer tett inn på menn i film. De blir oftest framstilt som krigsmaskiner, sier Svend Wam - som i går fikk fire millioner kroner fra Norsk Filminstitutt til «Desperate bekjentskaper», som filmen skal hete.

Den handler om Yngve, Anders og Terje - tre kamerater i tjueårene - og deres forsøk på å leve opp til maskuline krav og myter. Det greier de ikke, men skjuler sin usikkerhet bak flåkjeft og rus.
Først når Terje får for mye av rusen, blir psykotisk og tvangsinnlagt, må gutta bryte ut av den gamle tilværelsen og forholde seg til sine egne og hverandres ekte følelser.

Komedie

- Menn har lett for å beskytte seg bak et tykt skall. Vi slår hverandre barskt på ryggen og skjuler våre skavanker. Men vi er også laget av like mye kjøtt og blod, følelser, drømmer og ønsker som kvinner er. Denne filmen skal skildre menn som mennesker, sier Wam.

- Det høres litt alvorlig ut, dette?

- Det er en komedie, en underholdende film - som tar menn på alvor.

«Desperate bekjentskaper» blir et kammerspill, tatt opp i studio og med et budsjett på bare 5,5 millioner kroner. Wam mener det godt lar seg gjøre å lage kinofilm for så lite, men selvsagt uten dyre stunts og spesialeffekter:

- Det er skuespillerne som må bære filmen. De må være troverdige og jeg tør ikke satse på debutanter her.

Omdiskutert

Svend Wam har laget 15 filmer siden debuten med «Fem døgn i august» i 1973, de fleste i samarbeid med Petter Vennerød.

Wam & Vennerøds bidrag til norsk filmproduksjon har vært omstridt og omdiskutert, og tidligere i år ga Norsk Filminstitutt ut heftet «Reisebrev», med Svend Wams betraktninger omkring mottakelsen av sin forrige film «Sebastian». Filmen gjorde suksess på filmfestivaler verden over, etter først å ha fått hard medfart i Norge - og Wam skriver han unner ingen å gjennomgå det han har opplevd av presseslakt.

- Likevel tør du prøve deg igjen?

- Jeg håper at «Reisebrev» har tatt litt av luven av oppmerksomheten omkring min person. Jeg går i hvert fall på med friskt mot igjen - og gleder meg, sier Svend Wam.