Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wandrup kaster seg til ulvene

Dagbladets anmelder Fredrik Wandrup debuterer som skjønnlitterær forfatter. I høst kaster han sin første roman, «Svart poker», til ulvene.

-   Hva handler boka om?

-  Den er en thriller, en fortelling om et menneske som blir presset til det ytterste. Benjamin Brenner er særdeles opptatt av litteratur, film og musikk. På et vis lever han livet gjennom en verden av fiksjon. Det virkelige livet hans har vært mer snublende. Det eneste vellykte prosjektet til Brenner er karrieren i reklame- og informasjonsbransjen. Men han opplever dette som en falsk verden, en verden av humbug. Så roter han seg inn i noe som er så brutalt virkelig at han har store problemer med å rote seg ut igjen. Han blir fanget i et beinhardt, kriminelt miljø. Boka handler om hvordan han bruker kunnskapen fra bøker, film og musikk til å takle dette.

Godt forberedt

-  Du har ment og skrevet mye om andres bøker. Er det ikke tøft for deg å gi ut en roman?

-  Jeg har aldri latt være å gjøre noe fordi jeg er redd for omgivelsene. Etter 30 år i Dagbladet, er jeg rustet for det meste som måtte komme av reaksjoner. Å skrive en roman var ikke et plutselig påfunn. Det er noe jeg alltid har hatt lyst til. Og nå klarte jeg ikke stoppe.

-  Er du ikke redd for å miste din tyngde som anmelder hvis boka blir dårlig mottatt?

-  Jeg kjenner gamet og vet jeg kaster boka til en flokk med ulver. Men jeg skriver ikke for anmelderne. Jeg har skrevet en historie jeg ville likt å lese selv, og håper.den også vil falle i smak hos andre.

-  Du er litteraturansvarlig i Dagbladet. Har du bestemt hvem som skal anmelde boka?

 FILM NOIR:  Romanen til Fredrik Wandrup er inspirert av amerikansk filmnoir fra 40- og 50-tallet. Boka kommer ut på Aschehoug og er hovedbok i Bokklubben Krim og Spenning i august. Foto: STEINAR BUHOLM
FILM NOIR: Romanen til Fredrik Wandrup er inspirert av amerikansk filmnoir fra 40- og 50-tallet. Boka kommer ut på Aschehoug og er hovedbok i Bokklubben Krim og Spenning i august. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

-  Det holder jeg meg langt unna. Det må sjefen min finne ut av.

Mange forbilder

-  Som journalist og forfatter veksler du mellom to språklige univers. Hvordan går det?

-  Det er som med musikk. Jo flere teknikker du kan, jo lettere er det å bruke språket til det du vil. Som journalist har jeg lært å beherske en rekke sjangrer. Noen av de forfatterne jeg liker best, har også vært produktive journalister. Den stilisten som i sin tid ga meg aller størst kick, var Ernest Hemingway. Han var også journalist. Det var også Dagbladet-folk og romanforfattere som Johan Borgen, Gunnar Larsen, Axel Kielland, Simen Skjønsberg og Arne Skouen.

-  Hvem er ditt største forbilde innenfor sjangeren krim og spenning?

-  Raymond Chandler. Ingen over, ingen ved siden. Han har en unik evne til å skape situasjoner. Med få, treffende linjer risser han opp en situasjon samtidig som

han gjør den til noe større gjennom språket. Chandler utvider virkeligheten gjennom språklige metaforer og lignelser. Han har også en unik evne til å skape dialog.

Fellestrekk

-  Hvordan har du hatt tid til å skrive bok?

-  Jeg hadde samlet opp en del

ferie som jeg tok ut i fjor vinter. Jeg fant et sted hvor jeg kunne være alene. Det er godt for mennesker å være alene i blant. Da er du nødt til å se deg selv i hvitøyet. Jeg hadde ikke egentlig tenkt å skrive, men så gjorde jeg det likevel.

-  Romanen er full av referanser til litteratur, film og musikk. Hvorfor det?

-  Fordi dette er Brenners univers. Han er merkelig nok opptatt av mye av det samme som meg. Det har vært et program for meg å oppheve skillet mellom høykultur og lavkultur. Jeg refererer like mye til forfattere som Marguerite Duras og Joseph Conrad som til populære filmer, jazz og rock.

-  Kommer det flere bøker om Benjamin Brenner?

-  Jeg er blitt glad i ham. Det er

ikke lett å være Brenner, men jeg synes han takler utfordringene på en ganske smart og sjarmerende måte. Jeg har lyst til å sende ham ut på nye eventyr. Det er gjennom prøvelsene han blir utsatt for, at han vokser og modnes.

-  Men han er en voksen mann?

-  Voksne menn har ofte vanskelig for å legge barndommen bak seg. Småguttene de har vært en gang, forfølger dem livet ut. Det gjør at voksne menn roter seg opp i ting de for lengst burde skjønt var idioti. Da er det ingen bønn, de blir nødt til å rote seg ut igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling