Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Private barnehager:

Wangberg villeder videre

Skal vi føre en saklig debatt om kommersielle barnehager må de som angriper dem slutte å tåkelegge med misvisende, feilaktige og mistenkeliggjørende påstander.

STÅR IKKE TILBAKE: Private barnehager, både ideelle og kommersielle, leverer et tilbud som ikke står noe tilbake sammenlignet med det offentlige. Undersøkelser viser at det ofte er bedre, skriver artikkelforfatteren. På bildet den private Grefsenlyst FUS barnehage. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STÅR IKKE TILBAKE: Private barnehager, både ideelle og kommersielle, leverer et tilbud som ikke står noe tilbake sammenlignet med det offentlige. Undersøkelser viser at det ofte er bedre, skriver artikkelforfatteren. På bildet den private Grefsenlyst FUS barnehage. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Ida Wangberg fra Manifest Tankesmie går i nok et innlegg til angrep på de private barnehagene. Hun hevder at vi som jobber i kommersielle barnehager er livredd for å si nettopp det, at vi er kommersielle. Hun hevder vi gjemmer oss bak tilliten små ideelle aktører har bygget opp. Hun kunne ikke tatt mer feil.

Vi trenger ikke gjemme oss bak noen, fordi vi er stolte over tilbudet vi leverer. Vi er stolte over alle de engasjerte og kompetente ansatte vi har. Vi er stolte over de gode tilbakemeldingene vi får i foreldreundersøkelsene, og vi er stolte over å kunne bidra, sammen med andre private aktører og Bergen kommune, til å sikre full barnehagedekning i byen vår.

Likevel er vi ikke fornøyde og jobber hver dag for å bli bedre. Da er foreldreundersøkelser en viktig rettesnor for å vite hva foreldre mener vi gjør bra, og hvor vi kan bli bedre. Wangberg mener foreldreundersøkelser ikke er en god nok kilde til å si noe om kvaliteten i barnehagene. For oss er derimot foreldreundersøkelsene viktige for å få ærlige, usminkede tilbakemeldinger.

Foreldreundersøkelser alene er likevel ikke nok. Vi ønsker oss flere metoder for å måle kvaliteten i barnehagene og mer forskning på sektoren. Hva bidrar til å øke kvaliteten og hva bidrar ikke? Tilbakemeldinger og undersøkelser, kombinert med oppdatert og god forskning, er viktige for å sikre et best mulig tilbud.

Alle som jobber i og med barnehager ønsker å gi våre barn et best mulig tilbud. Wangberg hevder at en kommersiell aktør ikke kan levere et like godt tilbud som de ikke-kommersielle. Det eneste som målet vi har på kvaliteten, er hvor mange kroner du bruker.

Her er vi grunnleggende uenige. Vi mener at det viktigste er hvordan man bruker de midlene man har. Private barnehager er positivt for hensynet til skattebetalerne, variasjonen i tilbudet og samfunnet. Private barnehager sparer samfunnet for to milliarder kroner hvert år.

Variasjonen i tilbud er stor og man har gode offentlige, private ideelle og kommersielle barnehager. Dette gir foreldre valgmuligheter. Private barnehager, både ideelle og kommersielle, leverer et tilbud som ikke står noe tilbake sammenlignet med det offentlige. Undersøkelser viser at det ofte er bedre.

Å sikre full barnehagedekning har de siste årene vært tverrpolitiske viktig, og det er bred enighet om at det er bra for samfunnet. Uten private aktører hadde ikke det vært mulig.

Ifølge Statistisk sentralbyrå gikk rundt 50 prosent av alle barnehagebarn i 2016 i en privat barnehage. Hvis man, som Wangberg ønsker, skulle lagt ned alle de kommersielle barnehagene, ville det ikke bare blitt mindre variasjon i tilbudet, men mange titalls tusen barn ville stått uten barnehageplass.

Det hadde ingen vært tjent med. Verken skattebetalerne, de offentlige barnehagene eller alle de barna som da ville stått uten barnehageplass.