Wannskrækk? Ikke nå lenger

De var fire karer fra Trondheim som spilte punk på 80-tallet. Så ble de store.

VELSPILT PUNK: Wannskrækk på Vika-scenen på Øyafestivalen fredag. Fra venstre: Persi Iveland, Sola Jonsen, Kjartan Kristiansen og Prepple Houmb. Kjenner du igjen navnene? Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VELSPILT PUNK: Wannskrækk på Vika-scenen på Øyafestivalen fredag. Fra venstre: Persi Iveland, Sola Jonsen, Kjartan Kristiansen og Prepple Houmb. Kjenner du igjen navnene? Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Bare de færreste hadde nok hørt Wannskrækk før de entret scenen under Øyafestivalen fredag kveld. Men ryktene har selvfølgelig gått foran dem, sjøl om festivalen i sin omtale av bandet i programmet gjorde et poeng av ikke å fortelle hva som skjedde videre med bandet som spilte punk i Trondheim for over 30 år siden.
 
Og det er bare å slå fast med én gang, Wannskrækk har aldri spilt bedre.

Fire store Wannskrækk oppsto i Trondheim i 1978, og spilte som de fleste andre punkband helt greit.

Bandet besto av fire gutter som seinere skulle bli Norges ledende rockeband: Kjartan Kristiansen, Per Christian «Persi» Iveland, Per Øivind «Prepple» Houmb og Hans Olav «Sola» Jonsen. Med tanke på at de etter 1985 har reist rundt som DumDum Boys, en av De Fire Store i norsk rock, er det derfor knapt mulig å gjenskape sounden fra den gang. De spiller rett og slett for bra!

«Fra gamle daga» - «Vi e Wannskrækk og vi kjem fra gamle daga», sier Prepple, og bandet hamrer løs med «Æ veit da faen æ». På trøndersk, altså, på dette tidspunktet i karrieren.

Samtidig setter bandet tonen for konserten: Dette er først og fremst moro og veldig upretensiøst. Prepple og Co. har også en slags ironisk distanse til det som skjer. Ja, egentlig lurer de kanskje på hva de gjør foran så mange publikummere.

- Det er flere folk her enn vi spilte for tilsammen, sier Kjartan og flirer.

Og seinere:

- Vi må kanskje slutte å glise. Det her e blodig alvor, sier han  - og glemmer å føye til et «na na na na na»... Det kommer først i neste band.

Høyt og fort - og kort Wannskrækk spiller selvfølgelig høyt også, så høyt at det blir veldig stille mellom låtene. Og - de er korte, og de slutter alltid veldig brått.

Når sant skal sies er det ikke alltid lett å skjelne låtene fra hverandre. Punk er tross alt punk. Samtidig viser det seg at variasjonen faktisk er større enn man skulle tro. Som når Prepple synger sin hyllest til kvinnen på tampen: «Takk til alle jentene».

Bråslutt Etter tre kvarter er det slutt.

Bandet ga tross alt bare ut en singel og en utvidet ep, samt at de var med på en samleplate fra rockemønstringa Kraftrock. Avskjedsforestilinga ble også gitt ut på LP.

- Vi har ikke mer. Vi har tusen låter, men det tar ikke lengre tid enn dette, sier Prepple. Og legger til:
- Men vi har en lur én, en låt som aldri er gitt ut: «Danse hele natta».

Tekstene er heller ikke alltid lett å få fatt på, men det ligger beinhard politisk agitasjon i bunnen.
Wannskrækk spilte som de fleste andre punkband helt greit. Bandet har riktignok vært samlet igjen siden de byttet navn til DumDum Boys og ble Norges ledende rockeband, blant annet i sin gamle hjemby i 2006, men for Oslo-folk flest var dette første gang.

Og det er klart, man spiller ikke dårlig med vilje, samme hvor mange år det er siden sist.

Derfor ble dette like mye en happening som en konsert, og dessuten et møte med norsk musikkhistorie. Pstereofetsivalen får dem fredag 19. august. Værsågod!

Og de skal faen meg få en god terning med på veien også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer