Wanted: En oppklaring

Ingress

Meninger

William Nygaards bildekk var punktert. Mens han sto der i hagen i Dagaliveien i Oslo 11. oktober 1993, i ferd med å finne fram mobilen for å ringe etter hjelp med å reparere bilen, ble han truffet av tre skudd med en 44-kalibret Dan Wesson-revolver. De traff ham bakfra, Nygaard overlevde på mirakuløst vis. Gjerningspersonen er aldri tatt, og denne uka varslet Fritt Ord, Forlaget Aschehoug og Forleggerforeningen at de utlover en dusør på to millioner kroner til den som kan bidra med informasjon.

William Nygaard har selv aldri vært i tvil om at den direkte årsaken til attentatet er fatwaen som ble utløst av Irans leder Ayatollah Khomeini i 1989. En stående drapsordre mot forfatter Salman Rushdie på grunn av boka hans «Sataniske vers», og mot alle som var involvert i utgivelsen. I 1991 ble Rushdies oversettere i Japan og Italia knivstukket, den første med dødelig utfall. Det var ikke mange som turte å omgi seg med den indiskfødte britiske forfatteren. Europeiske politikere unngikk ham, flyselskapene ville ikke ha ham som passasjer. William Nygaard smulget ham inn på Aschehougs hagefest i 1992, og sørget for at han fikk møte norske regjeringsmedlemmer, som Odd Isungset skriver i en kronikk på NRK Ytring denne uka - kanskje den norske journalisten som kjenner Nygaard-saken best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for den åpenbare koplingen mot fatwaen, var ikke Oslopolitiets etterforskning spesielt rettet mot dette. Politiet brukte to måneder på å sjekke ut Nygaards nærmeste, og det ble spekulert i om også det kunne være en forsmådd, refusert poet. Presisjonsnivået var oppsiktsvekkende lavt. Under en pressekonferanse etter attentatet skal lederen for etterforskningen ha uttalt at han ikke visste om den norske oversetteren av «Sataniske vers», Kari Risvik, var sikret - rett og slett fordi man ikke var oppmerksom på hvem som hadde oversatt boka. Oslopolitiet ga opp etter halvannet år, og i 2007 ble saken henlagt. Oslopolitiet har fått skarp kritikk for etterforskningen av både Nygaard selv, Riksadvokaten og Kripos - som gjenopptok saken i 2010. Lite har dessverre skjedd siden.

Dette angrepet var høyst sannsynlig en forløper for islamistisk terror, et angrep på ytringsfriheten tilsvarende det vi så i Paris mot Charlie Hebdo. At dusøren økes til to millioner, fra tidligere en halv million, vil kanskje ikke være avgjørende. Men det illustrerer godt alvoret i saken, og legger press på offentligheten og politiet om ikke å slippe attentatet mot Nygaard ut av bevisstheten.