Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ungdomskriminalitet i Oslo:

Wara har heller ikke svara

DAGBLADET MENER: Justisministeren må tilbake i tenkeboksen, og presentere en mer seriøs plan for hvordan han kan bidra til å løse utfordringene med de yngste lovbryterne.

BOMMER: Justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOMMER: Justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Dagbladet kunne i går fortelle om ei liste Oslo-politiet har, på ti barn under femten år som står for hele 187 forbrytelser i hovedstaden. Politiet fortviler over at de ikke får gjort noe med disse ungdommene, og etterlyser «flere verktøy og egne ungdomsfengsler».

Justisminister Tor Mikkel Wara ga raskt svar på tiltale i avisa samme dag, men bommer grovt.

Debatten om økende ungdomskriminalitet og gjengdannelser preger nå nyhetsbildet. Femonenet er så sammensatt at det er vanskelig å snevre inn, og gi svar som skal romme alle løsningene. Det er en forbannelse for den offentlige debatten, og selvsagt også for politikerne som skal holdes ansvarlige. Det finnes ikke ett enkelt tiltak som vil snu utviklingen. Det handler om fattigdom, integrering, politireform, barnevern og andre offentlige etater og tiltak - og evnen til samarbeid.

VARSKU: Politiet står uten verktøy for å håndtere de verste mindreårige kriminelle i Oslo. Video: Marie Røssland. Redigering: Øistein Norum MonsenVis mer Vis mer

Spørsmålet om hva vi skal gjøre med lovbrytere under 15 år, har vært en dragkamp mellom barnevern og politimyndigheter i årevis. Norge har en lang og brokete historie når det gjelder fengsling av mindreårige, en historie vi helst ikke vil hjemsøkes av i 2018. Spørsmålet er hva vi da skal gjøre med dem. Politiet i Dagbladets reportasje mener det er for seint med «myke» tiltak. Det er ikke vanskelig å forstå at det kan oppfattes slik i deres hverdag, men å gi opp andre tiltak enn de harde mot barn under 15 år er en stor falitterklæring. Da innstiller vi oss i praksis på at 12-åringer skal være en belastning for det offentlige resten av livet. Er det et slikt samfunn vi ønsker å være?

Justisminister Tor Mikkel Wara har behov for å svare resolutt, og sier han vil åpne for «forvaring» av disse barna, og gi barnevernet «mulighet til å handle uten samtykke fra foreldrene». Forvaring er lovens strengeste straff, fengsling på ubestemt tid. Her håper vi han har blandet kortene. Det andre tiltaket er det allerede åpning for i lovverket. Barnevernloven gir mulighet til å treffe vedtak om at barn skal plasseres i en behandlings- eller opplæringsinstitusjon i opptil tolv måneder uten eget samtykke, eller samtykke fra den som har foreldreansvaret. Det kan forlenges med nye 12 måneder. Lovverket er altså allerede på plass, det handler om gjennomføringen og ikke minst ressurser. Wara må tilbake i tenkeboksen, og presentere en mer seriøs plan for hvordan han kan bidra til å løse utfordringene med de yngste lovbryterne.