Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Warshawski på krigsstien

Krim med stort hjerte for de svake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Krimveteranen Sara Paretsky har alltid hatt et stort hjerte for dem som står nederst i det amerikanske samfunnet, men sjelden har det sosiale engasjementet vært så sterkt som i «Ingen røyk uten ild». Det er en innføring i virkeligheten til de underbetaltes Amerika, hvor innholdet i lønningsposen knapt dekker de mest basale behov.

Fattige Sør-Chicago

Som alltid handler det om Paretskys privatdetektiv V.I. Warshawski, og som alltid er åstedet hennes kjære Chicago - denne gangen byens problemfylte og fattige sørlige del. Her strever folk for å holde seg og sine i live på drittjobber som betales med sju dollar i timen, knapt nok til å fø én person. Og samtidig håver bedriftseierne inn millioner, for ikke å si milliarder, mens de spekulerer på hvordan de kan kutte kostnader og tjene enda mer.Det høres sikkert ut som en 70-tallsaktig arbeiderroman, men naturligvis ligger det en kriminal-intrige i bunnen av den sosialrealistiske hovedhistorien. «Ingen røyk uten ild» åpner høydramatisk, Warshawski løper bort fra en eksploderende fabrikk, blir felt av en aluminiumssplint og reddes av de tapre brannfolkene. Og så gjør Paretsky en helomvending: I løpet av de neste 150 eller så sidene får vi hele forhistorien til hvorfor den utrettelige detektiven befant seg akkurat der da det smalt, og først etter at deter unnagjort begynner selve opprullingen av saken.

Slipper opp for damp

Men det er som om Paretsky slipper opp for damp etter en stund - og vær advart, dette er en roman på nesten 500 sider - handlingen blir gående i sirkler, og det virker nesten som om forfatteren utsetter avslutningen. Noen steder vifter hun med opplagte og åpenbare løsninger, uten å føre dem videre til en konklusjon, med det resultat at leseren blir både oppgitt og irritert. «Ingen røyk uten ild» er med andre ord ikke helt på høyde med fjorårets strammere og mer intense «Svartelistet», men Sara Paretsky er uansett en av de få amerikanske krimstemmene som har et fornuftig budskap i bøkene sine.