VENNSKAP: Ryszard Warsinski opplevde også hvordan det nettopp i Norge eksisterte utelukkelsesmekanismer, det vi kaller janteloven. Det gikk sterkere inn på ham enn mange var klar og gjorde, tror jeg, at han ikke overlevde og ikke kunne overleve, skriver Jahn Otto Joahnsen. Bildet er fra 1966 da skuespiller Wenche Foss ble tegnet av ti ulike norske kunstnere, alle medlemmer av Unge Kunstneres Samfunn. Her blir hun tegnet av Warsinski. Foto: NTB Scanpix
VENNSKAP: Ryszard Warsinski opplevde også hvordan det nettopp i Norge eksisterte utelukkelsesmekanismer, det vi kaller janteloven. Det gikk sterkere inn på ham enn mange var klar og gjorde, tror jeg, at han ikke overlevde og ikke kunne overleve, skriver Jahn Otto Joahnsen. Bildet er fra 1966 da skuespiller Wenche Foss ble tegnet av ti ulike norske kunstnere, alle medlemmer av Unge Kunstneres Samfunn. Her blir hun tegnet av Warsinski. Foto: NTB ScanpixVis mer

«Warsinski gir meg fortsatt ikke ro»

Jahn Otto Johansen tar oss med på utstillingen «Markus Brendmoe og hans mentor Ryszard Warsinski», som viste det spesielle forholdet mellom norsk og polsk kunst under den kalde krigen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For en måned siden ble utstillingen i Soli Brugs galleri i Østfold - «Markus Brendmoe og hans mentor Ryszard Warsinski» - avsluttet, den viste oss en uhyre interessant og høyst spesiell historie, ikke bare fordi den viste en levende, betydelig norsk kunstner og hans polske læremester og mentor, men fordi den illustrerer det høyst spesielle forhold mellom norsk og polsk kunst under den kalde krigen.

Polsk kulturliv hadde tross sensur og et idiotisk hemmelig politi en frihet som intet annet sosialistland. Polakkene var så annerledes at DDR-regimet voktet grensen til Polen like intenst som Berlinmuren og den inter-tyske grense.

Vitaliteten i polsk kunst var så sterk at norske kunstnere i hopetall dro dit for å lære og la seg inspirere. Da jeg var formann i Kunstnerforeningen inviterte jeg den polske ambassadør, Wojciech L. Kolanczyk, til vårt møte i Speilsalen på Grand.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn