FORNØYD MED TOPPMØTET: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NTB Scanpix
FORNØYD MED TOPPMØTET: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: NTB ScanpixVis mer

Warszawa-pakten mot Russland

Russlands styrke - også militært - er i mange miljøer overdrevet.

Meninger

Nato-toppmøtet i Warszawa er over. Generalsekretær Jens Stoltenberg sier han er fornøyd med det første toppmøtet han har presidert over, og det har han på en måte grunn til å være. Beslutningene om å møte den russiske aggresjonen i Europa, og svare på den terroristiske villskapen fra Syria og andre steder i den islamske verden, var godt forberedt, og er godt forankret. Det var godt politisk håndverk i en vanskelig tid for Europa som ble demonstrert i Warszawa.

Helgens toppmøte har stått i den russiske presidentens Vladimir Putins tegn. Spørsmålet man har hatt to år på å forberede har vært hvordan man skal møte den russiske aggresjonen vi har sett i Ukraina. Hovedsvaret er fire bataljoner med til sammen 4000 soldater - deriblant 200 norske - som skal rullere i de baltiske landene og i Polen. Den russiske reaksjonen var som ventet krass, og russisk UD snakket i går - dagen etter toppmøtet - om Nato som samlet seg om en «ikke eksisterende trussel».

Vi registrerer at Natos svar på Russlands aggresjon i Europa er både militær og politisk. På den ene siden følger Natos svar en militær logikk, nemlig en militær skjerping overfor det som blir vurdert som en litt mindre usannsynlig militær trussel fra Russland. Denne militære spiralen er russerne allerede i ferd med å svare på, med å utplassere sine styrker nærmere Natos grenser, og med å true med å utplassere mellomdistanseraketter som kan føre atomstridshoder i den russiske enklaven Kaliningrad, i hjørnet mellom Østersjøen, Polen og Litauen. Vi har altså allerede en konflikt som følger den militære logikk.

På den annen side så er Russland ennå ikke en fiende. Derfor er det viktig å holde mange kanaler åpne. Stoltenberg snakker klokt når han sier dette til Dagbladet etter toppmøtet: «Russland er en viktig del av løsningen på store internasjonale spørsmål. Russland kan ikke og bør ikke isoleres».

Vi mener politisk dialog i dag er viktigere enn den «øye for øye, tann for tann»-politikken som Natos militære svar er uttrykk for. Russlands styrke - også militært - er i mange miljøer overdrevet, og økonomisk er landet nesten en dverg. Likevel kan vi etter Jens Stoltenbergs første toppmøte som Nato-sjef snakke om Warszawapakten mot Russland. Om denne pakten - i motsetning til den første Warszawapakten - tåler historiens lys, gjenstår å se.