Wassmo, Herbjørg

Slik ble jeg forfatter:

Jeg tror ikke en kan bli dikter. Det er noe man er. Men det å gjøre seg nytte av sine evner krever arbeid og at man tar et valg. Det er ikke alle som tar det valget.

For min egen del hadde jeg permisjon fra lærerjobben en periode for å skrive. I 1976 kom jeg med min første bok - det var en diktsamling. Etterhvert tok skrivingen mer og mer tid, og jeg tok sjansen på å si opp jobben og la det stå til. Jeg begynte å studere litteraturvitenskap og skrive ved siden av. Det at bøkene mine raskt ble godt mottatt og at jeg ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris, var en voldsom inspirasjon til å fortsette skrivingen.

Min beste leseropplevelse:

Jeg har alltid vært lite trofast mot mine leseropplevelser. Dessuten er jeg dårlig til å utrope verdensmestere. Men jeg er ikke mer original enn at jeg verdsetter våre største klassikere høyt: Knut Hamsun og Cora Sandel. De siste årene har jeg fått 'kick' av å lese Virginia Woolf. Russisk litteratur har også betydd mye for meg. Jeg leste for eksempel Dostojevskij før jeg leste Hamsun. Men jeg hadde store problemer med å holde personene fra hverandre. Da jeg tok lærerskolen var jeg spesielt opptatt av Camilla Collett og Sigrid Undset. Amalie Skram var jo også en åpenbaring.

Litterære forbilder:

Uten at jeg kan kalle det et litterært forbilde har Bibelen betydd svært mye for meg.

Slik liker jeg å jobbe:

Jeg må ha trygghet og ro rundt meg. Jeg sitter på et stort loftsatelier hjemme, med vinduer mot himmelen. Det er viktig for meg å slippe å ta inn over meg verden - derfor hører jeg ikke telefonen, og sørger for å ikke ha avtaler. Dessuten starter jeg alltid dagen med å skrive en logg for å rydde meg selv av veien. Det er en svært fysisk logg med temperaturen den dagen og litt om været. Det er en måte å kvitte seg med Herbjørg Wassmo. Slik fester jeg meg selv til jordskorpa.

Personlig hjemmeside:

Herbjørg Wassmo på Gyldendal