Wassmo på hjemmebane

Herbjørg Wassmo er ikke av dem som rygger tilbake for melodramatiske virkemidler og blomstrende metaforikk. Hennes språklige kreasjoner danner et fargerikt lappeteppe, prangende og påtrengende, et effektmakeri uten sidestykke i moderne norsk prosa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette er både hennes styrke og hennes svakhet som romanforfatter. Det har innbrakt henne lesere i et antall som kan gjøre noen hver misunnelig, og innsatt henne i rollen som norsk litteraturs leading lady i utlandet. Men det har også fått sarte akademiske kritikere her hjemme til å rynke foraktelig på nesen og tale om triviallitteratur og det som verre er.

Og selvsagt er Wassmo en uhemmet lånekunde i den triviallitterære bank. Det er uinteressant i seg selv. Det interessante er hva hun bruker lånene til, hvordan hun lar dem inngå i tekster med et helt annet litterært potensiale enn en ordinær kioskroman.

Man kan ane en dobbelthet i det meste Wassmo har skrevet. På den ene side preges hennes bøker av en forankring i og en trofasthet mot det nordnorske miljøet hun utspringer fra, en tilknytning som ikke bare viser seg ved at hun som ellers legger handlingen til et slikt miljø, men som også kommer til uttrykk som en innforstått solidaritet med dette miljøet.

På den annen side preges bøkene av et dramatiseringsbehov, av å transformere den nordnorske scenen til en universell scene hvor det utspiller seg dramaer på liv og død som krever et annet språk og en annen dramaturgi. Og det er her det triviallitterære kommer inn, tilsatt en touch av monden posering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer