Wassmo på nettet

Onsdag kl 13 svarer Herbjørg Wassmo på lesernes spørsmål.

Onsdag kl 13 svarer Herbjørg Wassmo på lesernes spørsmål.

Onsdag kl 13 kan du møte Herbjørg Wassmo på nettet. Hun har skrevet både romaner, skuespill og dikt, men er kanskje mest kjent for Tora-trilogien. I høst er hun aktuell med «Det sjuende møte», som hun har fått blandet mottagelse for.

Er det noe du vil spørre Wassmo om? Kanskje noe du vil si henne? Send inn dine spørsmål nå, og kom tilbake onsdag kl 13!

Du kan også besøke Wassmos forfatterside. Hudløs himmel Les boken en gang til. Jeg forklarer aldri hva som skjer. Det foregår i ditt hode når du leser. Du bestemmer så å si hva du vil se. Lykke til!

herbjørg Skrivestopp Det hender ofte at jeg har stopp, men jeg skriver likevel. Ellers blir fingrene og tankene stive.Så kommer mykheten etter hvert. Men du vet, det er ikke bestandig like lett. Av og til ganske forbannet vanskelig.

herbjørg Reinsnes er et fiktivt sted i Nord-Norge. Men dersom du har et godt forslag, så er det helt fint.

herbjørg LYRIKEREN WASSMO Det håper jeg. Jeg prøver å dra lyrikken med meg inn i romanene også.

særemne...:( se tidligere svar.

INSPIRASJON Nei, jeg har ikke handlingen klar. Da ville jeg kjedet meg i tre år. Hver dag er bokstavelig talt et ubeskrevet blad. Alt mulig rart kan inspirere meg, men jeg venter ikke på inspirasjonen. Jeg skriver som en gal. Fingerøvelser. Det gjør musikere også. Til slutt kommer tonen frem slik jeg vil ha den.

herbjørg Utrolig bra bok! Takk skal du ha. Dette var musikk. Kan du gi den ut på DC? Med stort orkester!

herbjørg Arbeidsmetoder? Ideen kommer først. Lukt, bilde, stemme, spørsmål. Landskap. Hva som helst som jeg ser i virkeligheten, eller har i hodet. Så må jeg bare forfølge ideen og lete etter resten etter historien. Mentalt skriver jeg hele tiden. På Pcen hver dag. På notatblokk og det jeg har for hånden når jeg ikke sitter ved skrivebordet. Ritualet: Om morran å skrive i en liten logbok, temperatur og vær og slikt for å få meg selv plassert i virkeligheten slik at jeg kan gå inne i fantasien. Jeg må ha meg selv bort. Alt tulliballet med selve dama. Så begynner jeg den virkelige skrivingen. Holder på til jeg kommer ut av det. Det kan ta lang tid. Men jeg har en tendens til å overleve. Jeg stryker masse. Men skriver likevel. Skriveøvelser. Av og til godtar jeg ting som ikke kommer med likevel når jeg begynner å redigere. Det tar ofte 9 mnd. å redigere en roman.

herbjørg Romanfigurer Se svar jeg har gitt foran. Mine siste romanfigurer er alltid sterkest for meg.

herbjørg Noen favoritter? Den siste boken jeg har skrevet betyr alltid mest for meg. Slik beveger alt seg fremover. Og om litt er jeg over i den boken som ikke er skrevet. Da betyr den aller mest.

herbjørg Kjære Herbjørg! Mitt liv er ikke så interessant som bøkene mine er. Du ville bare blitt skuffet. Så her er jeg taus.

herbjørg Prestasjonsangst? Angst og uro er en del av arbeidsredskapet. Men jeg vil ikke kalle det prestasjonsangst. Jeg prøver å kutte ut alt annet når jeg skriver. Hvert tredje år ca. skal boken ut og jeg får et visst trykk. Men da er jo boken mellom to permer og alle båter og tog gått. Ikke sant? Og en ny ide vokser i hodet. Den trenger meg mere enn den som er ferdig. Men alt en opplever påvirker en jo. I alle fall i øyeblikket. En kan ikke lagre alt. Da stopper jo alt opp. Så jeg leter videre etter nye bøker.

herbjørg Vanskelig Det er både vanskelig, nifst, frustrerende, morsomt og tidkrevende. Mest det siste. Dersom du ikke vet helt hva du vil, så kan du vel gjøre andre ting også i første omgang. Jeg er for eksempel lærer. Det har ikke vært noen hindring på annen måte enn at jeg på et visst tidspunkt måtte velge. For å få tid til å sove om nettene. Er du ung, så eier du jo fremtiden. Bare det er jo verdt et studium eller et dikt.Lykke til. Kanskje møtes vi og diskuterer tekster en gang når du har fått ut neste bok.

herbjørg Kan du hjelpe meg? Tiden på mail er kort. Gå på net og let på Gyldendals hjemmeside.

herbjørg Dina Se på svar som jeg har gitt tidligere om filmen. Ja, det er merkelig for meg at andre analyserer bøkene mine. Ikke minst når jeg vet at de må skrive eksamensoppgaver og særoppgaver og slikt. Håper de får gode karakterer, eller ikke tar det altfor tungt dersom de ikke får det. Men jeg kan ikke fortape meg i denslags. Jeg må videre. Skrive nye bøker. Jeg får masse brev og hilsen fra folk. Og da er de ofterst glade for bøkene mine. Eller de skal ha svar på noe de tror er et problem i forhold til læreren eller sensor. Vanskeligst er det når de tror jeg skriver om deres liv.

herbjørg Tusen takk Karen. Din mail var en blomst. Jeg drar den med meg gjennom regnværet når jeg går hjem. Holder den tett opp til halsen så ordene ikke blir våte og kalde. Diktning er fantasi, men også bevisst og ubevisst innlevelse. Erkjennelse av at andre også strever med sine liv. Pluss alle de ville historiene da!

herbjørg Takk for at du leser! For over ni år siden ga jeg fra meg filmrettighetene til Dinas bok. Så jeg er glad det blir noe av filmen, og ønsker det blir en fin film. Når det gjelder hvem som skal ha regi eller spille, så har jeg med vilje valgt å ikke ha noen vetorett. Jeg håper alt godt for prosjektet, og er lei meg på skuespillernes vegne dersom noen skulle ønske en rolle de ikke fikk. En film er aldri det boken er. På en annen side er film spennende på andre måter. Et helt annet uttrykk. Mitt råd: Ta imot filmen uten fordommer!

herbjørg Kvinnenes stilling Jeg tenker ikke bevisst på kvinnens stilling når jeg skriver. Da ville jeg nok heller skrevet artikler. Og mine kvinner er svært ulike. Håper de viser hvordan noen kan kjenne seg i visse situasjoner. Dersom en og annen kjenner at de har noe til felles med dem, eller skulle ønske at de har noe til felles med dem, er jeg tilfreds.

herbjørg Hvor står du? Akkurat nå står jeg ved inngangen av en ny romanport. Det er så spennende at jeg ikke vet helt hva jeg skal svare. Men ditt bilde med stifinner og terreng er godt. Jeg leter hele tiden. Etter som jeg oftest bruker tre år på en bok, er det altfor lang tid å bare være turist. Jeg må inn i det. De åpne plassene, Smugene. De dårlige herbergene. Over alt.Helst et lite fast rom som er passe mørkt for å se alle nyanser. Jeg blir lett begeistret for bøker. Og forandrer smak. Men kommer tilbake til noen bøker hele tiden. Det er sikkert flere forfattere som skriver langs samme linje som meg. Men kommer ikke på noen spesielle navn. Hva synes du? Det er ingen forfattere som jeg kan si at jeg ikke har noe til overs for. Men det hender at jeg sier til meg selv: Denne boken tror jeg må vente en stund. jeg tar heller en annen. Akkurat nå gleder jeg med til å lese alle de bøkene jeg ikke fikk tid til å lese mens jeg holdt på med innspurten av "Det sjuende møte". Ad rus: Rus er et komplekst tema som jeg ikke kan svare entydig på. Stort sett er min holdning at all rus du ikke over tid kan kontrollere er pyton. Men jeg er for så vidt en habil vindranker. Eva Bratholm intervjuet meg en gang og påstod at jeg drakk med begge hender. I den andre hånden har jeg helst et digert vannglass.

herbjørg Hvorfor? Et fantasibilde av en jentunge som satt på en stein i fjæra med føttene i dårlige sko på en islagt sølepytt. Lyden av isen som brast var den første lyden jeg noen gang hørte i mine romaner. Så ballet det på seg med lyder, scener og spørsmål som jeg måtte ha svar på.Alt det vanskelige, som du sikkert vil ha svar på, kom senere. Etter hvert som jeg møtte de andre personene i boken.

herbjørg Bor Tora og Dina i det samme huset? De bor ikke i samme huset i min fantasi. Men jeg synes tanken er morsom. Hold gjerne på den. Leserne har ofte spennende sideveier. Toras "Tusenhjem" var jo en fordums herregård. Så hvorfor ikke.

herbjørg

PÅ NETTET: Herbjørg Wassmo