Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wassmo skifter ham

Herbjørg Wassmo foretar et fullstendig hamskifte som forfatter. I ny bok til høsten legger hun ut på en nærmest «Thelma og Louise»-inspirert opprørstur på Europas landeveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Norges mestselgende, kvinnelige forfattere sier et foreløpig farvel til de store, historiske skildringene. I midten av november kommer Wassmo ut med romanen «Flukten fra Frank» - som vel ikke likner mye annet som tidligere er kommet fra forfatterens hånd.

Total dreining

Wassmo skriver om Sanne, som er forfatter av smale bøker. Hun har et forhold til antikvitetshandleren og gambleren Frank. Problemet er at han er gift - og at han også har et lidenskapelig forhold til Bjerke Travbane. Frank lover å forlate kone og barn så snart han vinner den store gevinsten. Den dagen han gjør det, setter han inn pengene på Sannes konto for å unngå hissige kreditorer. Samme kveld treffer hun Frida på kafé, og overtales til å ta ut pengene. Sammen drar de på flukt nedover Europa.

- Det er en ordentlig dreining i forfatterskapet, sier redaksjonssjef Einar Ibenholt i Gyldendal.

- Leseren vil nok gjenkjenne Wassmos skriveklo. Men det er veldig morsomt at hun kan overraske leserne og omverdenen ved å skrive om helt nye ting.

Hun viser med denne boka alt annet enn stagnasjon, og at hun unngår å sitte fast i et skrivemønster.

Utslitt

Herbjørg Wassmo leverte siste versjon av manus først i forgårs, og sier via sin redaksjonssjef til Dagbladet at hun foreløpig er for utslitt til å snakke om boka. Hun er noe i nærheten av hva man kan kalle en sky forfatter.

Meddelelser til offentligheten skjer stort sett ved lansering av bok. Hun snakket om dette i fjor vinter til Dagbladet, i forbindelse med premieren på filmen «Jeg er Dina».

Fobier

- Jeg er engstelig av natur. Redd for alt mulig, har mange fobier og bruker mye tid på å bygge opp mot. Men denne uroen for ting, situasjoner og steder - den er samtidig mitt beste arbeidsredskap. Det gjør det mulig å forstå tankens terror, sa Wassmo til Dagbladet.

«Flukten fra Frank» er hennes åttende roman. Hennes sju tidligere er foreløpig utgitt i 21 land.

Les mer om Wassmo på hennes forfatterside

OVERRASKER: Herbjørg Wassmo har begått sin åttende roman. Denne gangen blir det noe helt, helt annet fra en av Norges mestselgende forfattere.