Waynes verden

Om andre rappere er fra Venus, er Lil Wayne fra mars.

Første gang Lil Wayne ble skutt, var han tolv år gammel.

Han slang rundt i barndomshjemmet i New Orleans, hadde funnet fram morens pistol, og lekte med den foran speilet. Forsøkte å spise en hamburger, samtidig som han fulgte med på en musikkvideo med Notorious B.I.G og lot som om han var Travis Bickle fra «Taxi Driver».

- Are you talking to me?

Pistolen glapp og kula borret seg inn i kroppen, fem cm fra hjertet.

Krakilske rim

Når journalister spør Lil Wayne om pistolfadesen nå, om han ble alvorlig skadet, hva moren hans sa, og om han fikk varige mén, rister han bare på skuldrene og kommer med ett:

- Næææh. Jeg var jo en liten gangster.

Da er det verre om de spør om han jobber for mye. Tjuefemåringen er kjent for å spille inn tre-fire spor hver kveld. De siste årene har han pumpet ut album og mixtapes like ofte som vanlige folk lager ordentlig middag. Den raspete stemmen med de krakilske rimene har gjestet bøttevis med superstjernealbum, remixer og internettlekkasjer. Sistesingelen «Lollipop» ligger og duver på toppen av Billboard-lista og «Tha Carter III», albumet det er forventet at skal revolusjonere milleniumshiphopen, er rett rundt hjørnet.

Lil Wayne VET at han lever i en boble. En kreativ boble, vel og merke, og derfor får det amerikanske magasinet The Fader på pukkelen:

TATOVERT: Lil Wayne er åpenbart ikke redd for nåler. Foto: SCANPIX
TATOVERT: Lil Wayne er åpenbart ikke redd for nåler. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er ikke en jobb, det er en livsstil! Jeg står opp, røyker marijuana, har sex, blir sugd - mye - drikker drinken min og går i studio. Hva synes du jeg burde gjøre, ta ferie??

Velkommen til Lil Waynes verden. Om bare halvparten av livsshistoriene hans er sanne, er det likevel villere enn hvilken som helst «Hjelp! Vi er på ferie».

Kodeinhostesaft

Dwayne Michael Carter Junior må ha falt i gryta som barn, hengt i skjørtene på Alice på vei ned kaninhullet til Eventyrland, eller supet litt for mye av Georgs magiske medisin.

Det siste er strengt tatt det mest sannsynlige. Siden barndommen har Wayne hatt kroniske hals- og lungeproblemer, noe som ikke bare har gitt ham hans nasalgrøtete stemme, men også kallenavnet Weezy. Det blir ikke akkurat bedre av at han røyker som en liten marijuana-skorstein.

Løsningen er sørstatsrappernes favorittdrink, kodeintilsatt lilla hostesaft, blandet med Hawaian Punch. I tillegg til å dempe hosten, gir hostesaften også en rus. At drikkens frontkjemper DJ Screw og sørstatslegenden Pimp C begge har dødd av kodeinhostesaftoverdoser, ser ikke ut til å bekymre Lil\' Wayne i det hele tatt.

Han er tross alt udødelig.

Kids With Attitude

Waynes verden

Andre gang Lil Wayne ble skutt, var han nitten år gammel og allerede vel bevandret i raplivets oppturer og nedturer.

Han hadde begynt karrieren med gruppa K.W.A (Kids with attitide) som åtteåring - en super måte å skaffe seg jenter på, spør du Dwayne. Da han var elleve møtte han ansiktstatoverte Bryan «Baby/Birdman» Williams, sjefen for New Orleans-baserte Cash Money Records, og begynte å pumpe telefonsvareren hans full av rim.

Og selv om han var en bokorm av rang, som fikk strålende karakterer og gikk i en klasse for spesielt begavede elever, sluttet han på skolen som fjortenåring. Lil Wayne hadde fått platekontrakt.

Som den yngste fjerdedelen av rapgruppa Hot Boys ble han millionær før han fylte tjue - og tilbrakte store deler av tenåringsårene i turnébussen. Og det var også der han tok sin andre kule.

Etter en konsert i Miami i 2001, ble en groupiegjeng nektet adgang til nightlineren. Jentene, som åpenbart ikke ville ta et nei for et nei, skjøt to skudd inn bussvinduet. Lil Wayne ble truffet i brystet, og sa, ifølge myten (og Blender):
- Søren heller, de kjerringene var ivrige etter å pule.

Georgia...Bush

Kanskje ikke så rart da, at han på «Tha Carter II» begynte å omtale seg selv som «The best rapper alive». Det har tross alt vært nære på. Flere ganger. Så selv om rimene hans er assosiasjonspregede, fjollete og ofte fantastisk forvirrende ordleker om damer og dop, har han ingen problemer med å svinge over i alvor.

På «I feel like dying» fra mixtapen «The Drought is over 2», har dopmisbruket ført til dype depresjoner - og han er fullstendig klar over det.

Og da hjembyen New Orleans nesten ble utslettet av Katrina-orkanen i 2005, la Lil Wayne ut låta «Georgia...Bush», en krass kritikk av presidentens håndtering av krisen. Genierklæringene haglet.

At Lil Wayne nå er utsatt for et nesten like sterkt forventningspress som Barack Obama (Obama skal redde USA, Lil Wayne skal redde hiphop), tar gutten selv med stoisk ro. Han har tross alt vært barnestjerne og IKKE gått på dunken. Sånt gjør underverker for egoet. Eller som Lil\' Wayne selv sier:

- Jeg kommer til å KNUSE favorittrapperen din - selv om det er meg.

<B>LOLLIPOP:</B> Lil Wayne-singelen «Lollipop» ligger på toppen av Billboard-lista.
<B>MUGSHOT:</B> I januar ble Lil\' Wayne arrestert i Arizona og tiltalt for besittelse av narkotika.