«Ways of seeing» nominert til pris

Det omstridte teaterstykket er nominert til Heddaprisen.

KONTROVERSIELT: Black Box teater-stykket «Ways of seeing» under oppsetningen i Oslo. Foto: Black Box teater
KONTROVERSIELT: Black Box teater-stykket «Ways of seeing» under oppsetningen i Oslo. Foto: Black Box teaterVis mer

Teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box har uten tvil vært det mest omtalte teaterstykket det sist året.

Som kjent reagerte samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, Laila Anita Bertheussen, sterkt da videoklipp fra parets hjem ble vist under oppsetningen.

I mars tok saken en svært overraskende vending da Bertheussen ble siktet i forbindelse med trusselhendelser mot familiens hjem. Tor Mikkel Wara gikk av som justisminister.

Nå er det omstridte teaterstykket nominert til Heddaprisen som Årets forestilling.

De andre forestillingene som er nominert til Årets forestilling er «Arv og miljø», «Havboka», «Lazarus» og «The Mute».

Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Prisen ble første gang utdelt i 1998. «Ways of seeing» kan nå vinne den prestisjetunge prisen.

Prisen blir i tilfelle et klapp på skuldra til scenekunstnerne bak det omstridte teaterstykket.

«Grov invasjon»

Forestillingen ble først vist i november i fjor. Dramaet startet like før jul i fjor, da Waras samboer Bertheussen anmeldte Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus.

Klippet ble brukt i forestillingen «Ways of Seeing». I forestillingen ble det også brukt opptak av boligene til politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

Kontroversen var et faktum da Laila Anita Bertheussen skrev et innlegg i VG, der hun skrev at «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv.» Siden tok debatten av.

Dagbladets teateranmelder Lillian Bikset oppsummerte det slik: «Det store spørsmålet har vært dette: Er det akseptabelt eller uakseptabelt at kunstnerne har snikfilmet makthaveres hus, og koblet dem opp mot begrepet «rasisme»?»

Hun skrev videre at «i debatten om teaterforestillingen og dens virkemidler kan det lyde som om en liten frigruppe har den samme makt og de samme ressurser som premissleverandørene i departementer, tenketanker og mye leste nisjemedier. Dette er en falsk balanse, og ironisk nok er det nettopp falskheten i denne balansen teaterforestillingen prøver å ta opp.»

Kunstnerne siktet

Seinere ble det kjent at det var flere trusselhendelser mot Waras hus, blant annet ble Waras bolig tagget ned og nedgriset, søppelkassa på familiens eiendom påtent, plastflasker med brannfarlig væske festet til familiens bil, familien mottok et brev som ble oppfattes som et trusselbrev, og 10. mars - natt til sist søndag - ble familien Waras private bil påtent.

Den 14. mars, ble Bertheussen pågrepet og siktet for å ha startet brann i familiens bil.

De fire kvinnene bak teaterstykket Pia Roll, Hanan Benammar og Sara Baban, samt teatersjef Anne-Cecilie Sibue, ble i midten av mars siktet for å ha krenket privatlivets fred.

Siktelsene ble tatt ut på bakgrunn av anmeldelsen mot teateret og kunstneren, levert inn av Laila Anita Bertheussen før jul. Men siktelsen ble seinere frafalt.

Heddajuryen, som nominerer de ulike kategoriene, er en faglig jury som fra og med sesongen 2012/2013 oppnevnes av Heddakomiteen. Hedda-statuetten er utformet av Nina Sundbye, og representerer Hedda Gabler.

Årets Heddaprisutdeling finner sted søndag 16. juni kl. 16.30 på Det Norske Teatret.