Weidemann roste Sonja

JEVNAKER (Dagbladet): - Norge trenger deg, dronning Sonja! Uten deg er vi et fattigere land. Jakob Weidemann hyllet en tydelig rørt dronning under åpningen av sin egen utstilling i går, nesten 50 år etter at Sonja kjøpte sitt første maleri av kunstneren.

- Hun kom til meg som ung jente og skulle kjøpe et bilde. Jeg satte fram 10 bilder, og hun tenkte seg om et sekund før hun valgte sitt bilde. Det var det beste, forteller Jakob Weidemann til Dagbladet.

Han brukte gårsdagen til å legge inn et varmt forsvar for den kunstinteresserte dronningen.

- Hun er et medmenneske til de grader. Jeg liker ikke alt det negative oppstyret rundt kongehuset og bruker min demokratiske rett til å si min mening om det hele. Jeg har kjent henne siden hun var 16 år og er glad for å få sagt det til henne. Sonja har kultur i blodet og er en viktig støttespiller for norsk kultur, understreket 78-åringen.

Rørt dronning

Og da dronning Sonja gikk på talerstolen like etter, fikk de rundt tusen frammøtte høre en uvanlig personlig tale.

- Jeg besøkte Jakob som 17-åring med noen venninner. Vi drakk cola og spiste kjeks, jeg tror du kalte oss sugerørsgjengen. Det er ingen som har betydd så mye for mitt forhold til kunsten som deg, Jakob. Og takk for de nydelige ordene, det er en inspirasjon til videre arbeid.

Da hun satte seg ned etter en klem av Weidemann, fastslo en ung tilskuer forundret:

- Hun gråt jo.

Sola skinte nesten like blidt som Kistefos-museets økonomiske støttespiller, finansmannen Christen Sveaas (44), under åpningen av utstillingen «En vandring i Jakob Weidemanns kunst» på Jevnaker i går formiddag. Han gratulerte hjertelig fiolinisten Arve Tellefsen (63) og kjæresten Kristin Slørdal (40) med deres kommende barn, før han avviste muligheten for noen egen milliardarving:

- Jeg tror ikke jeg skal ha noen barn, sa Sveaas.

Men skal han følge familietradisjonene har han god tid. Til latter fra tilhørerne fortalte han hvordan hans egen far var resultatet av giftermålet mellom hans den gang 74 år gamle bestefar og 21 år gamle bestemor. Den normalt så tause milliardæren var for øvrig forbausende meddelsom.

Gjensidig ros

- Det har vært en strålende dag for museet og meg. Vi er selvsagt veldig fornøyd med at hennes kongelige høyhet dronning Sonja kastet glans over arrangementet, sa milliardæren.

- Måtte flere gjøre som Sveaas og plassere noe av sin kapital i kunst og kultur. Jeg har stor beundring for ham, sa Weidemann. Som forsikret at han fortsatt er aktiv med penselen.

VARMT MØTE: Jakob Weidemann hyllet dronning Sonjas innsats for kunsten, og hun takket med ord og en varm klem.Foto: BJØRN LANGSEM