Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Weidemann stedt til hvile

Familie, nære venner og representanter for det offisielle Norge tok et stille og gripende farvel med kunstmaleren Jakob Weidemann under en minnestund i St. Dominikus kirke i Oslo fredag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jakob var et forunderlig helstøpt menneske - helt uten evne til å lefle med noe eller noen, sa biskop John Willem Gran i sin minnetale.

Den katolske biskopen var personlig en nær venn av kunstmaleren gjennom mange tiår. Det var han som inspirerte Weidemann til gå i gang med bokprosjektet «Kjærlighetens evangelium»

-Weidemann og hans kone Anne Marie var ikke katolikker, men oppsøkte nettopp St. Dominikus kirke når de følte trang til det. Valget av sted for minnestunden falt derfor lett, sa biskop Gran.

Kronprinsen

Kronprins Haakon, kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og representanter for de store museer og gallerier var til stede. Blant gjestene var mange av Weidemanns nærmeste kunstnervenner: Frans Widerberg, Carl Nesjar, Nils Aas og Kjell Nupen.

Kirken var smykket med kranser fra kongefamilien, regjeringen, Nasjonalgalleriet, Bildende Kunstneres Forbund, Henie Onstad Kunstsenter, Moderne Museet samt en dyprød krans med røde bånd fra Arbeiderpartiet - hvor Weidemann hadde medlemskap i alle år. Ap-leder Thorbjørn Jagland og Ap-veteran Jens Christian Hauge var til stede. Hauge var en kunstmalerens fortrolige venner.

«Funnet selve tonen»

Weidemanns siste ønske før han døde var å komme hjem til Ringsveen utenfor Lillehammer og male, fortalte Gran i sin minnetale.

- Nå først har jeg funnet selve tonen i naturen. Det er den som teller, skal kunstneren ha sagt.

Biskopen trakk også fram kunstmalerens store kjærlighet til musikk - en kjærlighet verkene hans er vitnesbyrd om. Han malte alltid til tonene fra klassisk musikk

Sammen med Nidarosdomens guttekor hedret filonisten Arve Tellefsen minnet om Weidemann med å framføre verker av Johann Seb astian Bach og Ole Bull.

- Han var ikke lett å komme inn på. Kunne være steil, sågar mer enn det. Men der var ingen form for smålighet i hans vesen. Å gi bort var en konstant bestanddel av hans vesen. Kirken - både den katolske og den norske - kan bare takke ham mange sjenerøse gavetilbud, sa biskop Gran.

(NTB

AVSKJED: Kronprins Haakon hilser på enken etter Jakob Weidemann under minnestunden over maleren i St. Dominikus kirke i Oslo fredag ettermiddag.
Hele Norges coronakart