Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Analpluggnomen» i Ekeberg skulpturpark i Oslo

- Welcome motherfuckers

Milliardæren Johan H. Andresen jr. hørtes ut som en pønker da «analpluggnomen» ble avduket.

NISSEN PÅ PLASS: Skulpturen, som blir omtalt som «analpluggnomen», ble avduket i Ekebergparkens skulpturpark i Oslo 31. mai. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer Vis mer

Med lollipop, julebrus og en syndig sommersol hengende på himmelen ble «analpluggnomen» avduket av en fakir hengende i fiskekroker fra en kranbil.

Christian Ringes lovet en spektakulær forestilling, og det ble det. En annerledes juleforestilling et halvt år før høytiden - eller etter.

- Har aldri opplevd maken

- Dette er den mest spektakulære avdukningen jeg har vært med på, settingen, musikken - nei jeg har aldri opplevd maken, sa Christian Ringnes til Johan H. Andresen jr, og takket sin venn for en fantastisk tale med substans.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Den omtalte skulpturen er plassert i rundkjøringen i Kongsveien ved fotenden av Ekeberg skulpturpark.

Etter at Christian Ringnes, ikledd nisselue, hadde ønsket noen hundre frammøtte god jul og velkommen til julefest, ga han ordet til Andresen jr, som hadde droppet julekostymet til fordel for noe mer hawaiinspirert.

- Welcome motherfuckers

Mens Ringnes for det meste snakket til oss frammøtte på norsk, gikk Andresen jr. rett i strupen på sitt publikum på engelsk. Jovisst, denne hendelsen skal ut i verden, der den skal ses og forstås.

- Welcome motherfuckers, var åpningsreplikken fra den streite finansmannen.

- This is the end of the world. This is the end of the civilization as we know it, messet milliardæren og hørtes mer ut som en dommedagsprofet, eller en pønker. Så snakket han om jul, analplugger, og om hva man kan risikere å få i julepresang hvis man bare sier «kjøp noe som jeg trenger eller fortjener».

Borgerskapets tale

Dagbladet utsendte kunne ikke dy seg, og måtte kommentere Andresens tale, mens Andresen koste seg med sin tredje is og andre julebrus for dagen. Julebrus fra Aas Bryggeri, eller ass, som en dyslektiker ville lest det. Tilfeldig av Ringnes? neppe.

- Flott tale. Hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg tro det sto en punker der og raljerte mot borgerskapet. Så var det borgerskapet selv.

- Ja, he he. Takk skal du ha, sier Andresen.

- Nei, vi kan ikke bare være så ordentlig. Da blir borgerskapet kastet av folket. Talen, den var en vennetjeneste. Christian spurte meg, og jeg kunne ikke la et slikt tilbud gå fra meg.

Hang i slaktekroker

Performancekunstner i Pain Solution og fakir Håvve Fjell sørget for en smertefull åpning av den allerede mye omtalte «analplugg-gnomen» i Oslo. Med åtte-ti slaktekroker gjennom huden lot han seg heise opp og dro duken av «Santa», som er det offisielle navnet på den seks meter høye bronseskulpturen.

Ringnes håper den ikke blir utsatt for vandaler eller motstand.

- Skulpturen markerer begynnelsen på Ekeberg skulpturpark. Den har kraft nok til å stå i denne rundkjøringen, men skulle det by på problemer, så kan vi nok finne plass til den i parken, sier Ringnes.

CHAMPAGNEFEST: Etterpå inviterte Christian Ringnes til sprudlende dråper på det nye platået ved Ekebergrestauranten. Foto: Anders Grønneberg
CHAMPAGNEFEST: Etterpå inviterte Christian Ringnes til sprudlende dråper på det nye platået ved Ekebergrestauranten. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Så langt er det verken ytret avsky eller motstand mot Paul McCarthys skultptur.

Et sexleketøy, eller?

En tilsvarende skulptur i den nederlandske byen Rotterdam møtte massive protester i 2001. Dagbladets utsendte verken hørte eller så noen som var negative til skulpturen i rundkjøringen der Gamlebyen møter Ekebergparken.

Årsaken er at mange mente julenissen slett ikke holder et juletre, men et sexleketøy.

Den eneste forskjellen er at den nederlandske skulpturen er bronsefarget, mens Ekebergparkens bronseskulptur er malt rød. Kunstneren var også til stede og forklarte om hvordan skulpturen ble til.

Hva er det vi ser?

Det hele begynte tilfeldig. Han hadde fått en analplugg, som sto på skrivebordet. i Det var i 1972, som en gave på fleip. Så fikk han en nisse, som ble stående ved siden av. Og så «smeltet» de to sammen.

- Jeg gjør ikke dette for å provosere, sa den 72 år gamle amerikanske kunstneren til Dagbladet tidligere i uka.

MaCarthy er en anerkjent popkunstner som i en alder av 72 år fortsatt gleder og forarger. Han utforsker samfunnets og enkeltindividers underbevissthet - og bruker popkulturelle referanser, gjerne seksuelle og tabubelagte.

- Se så rød og fin den er mot den grønnkledde skogen i bakgrunnen, sier kunstneren fornøyd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media