Welhaven, Johan Sebastian

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Professor Asbjørn Aarnes besvarer spørsmålene om Welhaven.

Slik ble Johan Sebastian Welhaven forfatter:

- Tre veier førte Welhaven til diktningen: indignasjon (møtet med Wergeland, diktet «Til Henrik Wergeland», hans første offentliggjorte dikt), begeistring (møtet med Paris i 1836, se hans Pariser-dikt) og sorg (Ida Kjerulfs død, denne følelse inspirerte ham til diktet «Den Salige»)Welhavens poetiske talent gav seg fortrinnsvis uttrykk i vemoden, det sørgende tilbakeblikk, erindringsfantasi. I «Den Salige» trer han ut av erindringen og inn i et nunærvær, som er sjelden i hans poesi. «Og paa Ny din Salighed er over/mine Drømme som et Lysets Bad».

Welhavens beste leseropplevelser:

- Det må ha vært Petter Dass' dikt. Hans studie over Dass er original både teoretisk og tidsmessig, her formulerer han kravet om diktningens nærhet til livserfaringen og frihet i forhold til emne og form. Like original er hans lille studie over Claus Frimann, hvor han priser friskheten i uttrykket og virkelighetsgehalten, som skiller ham fra «Tidens lærde Rimerier».

Welhavens litterære forbilder:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer