Wenches første stand-in

TROMSØ: For første gang har Wenche Foss egen stand-in under en teateroppsetning. Marit Bolling skal fylle rollen i «My Fair Lady» dersom noe går galt.

Wenche fyller 83 i desember.

Hun har begynt å tenke på at hennes tid snart kan være ute...

- Ikke at jeg tror jeg vil ramle død om på scenen. Det kan selvfølgelig skje, men jeg er ikke redd for det. Jeg er mer engstelig for at helsa skal svikte. Det er jo ikke sikkert at jeg holder koken i all evighet. Jeg er så gammel at man aldri kan vite. I fjor døde 21 bekjente av meg, sier Wenche Foss.

Merker alderen

Hun er på turné med Riksteatret, som setter opp det to og en halv time lange stykket 53 ganger på 49 steder.

- Foreløpig har jeg beholdt den fysiske helsa, men hodet henger ikke like godt med. For 20 år siden lærte jeg krevende hovedroller på ti uker. Nå ville jeg brukt et helt år, sier Wenche til Dagbladet.

Men 82-åringen gjennomfører rollen som Mrs. Higgins med bravur, uten tegn til skrantende hukommelse.

- Dette er jo bare en liten rolle, bagatelliserer teaterdronningen.

Men frykten for at noe skal gå galt, at hun skal bli syk eller skadet eller dø - er der. Derfor er Marit Bolling stand-in, eller understudy, under hele turneen. Wenche har også avtaler hun helst ikke vil endre:

- Det er allerede bestemt at Marit skal spille Mrs. Higgins noen få ganger. Jeg har noen møter som jeg er nødt til å stille på, skjønner du, sier Wenche.

Begravelsen planlagt

Marit Bolling kan steppe inn på minuttet.

- Det jeg mest av alt frykter, er å ende opp som «grønnsak» på et hjem. Jeg håper å bruke kreftene mine helt til jeg dør.

Wenche Foss har for lengst planlagt i detalj hva som skal skje etter hennes død.

I boka «Etterpå», ført i pennen av Sturle Scholz Nærø, heter det:

«Wenche har allerede organisert sin begravelse. Ingen blomster, ingen kranser, ingen taler. Hun har fått så mange blomster, laurbærkranser og taler i sitt liv at det holder. Hun bestemte for mange år siden hvem som skulle spille i begravelsen, en ung musiker som hun ustanselig glemte navnet på. Fabian (Wenches sønn - red.anm.) uttrykte et håp om at hun kom på det før musikeren skal gå av med pensjon!».

RESERVE-WENCHE: Wenche Foss tar ingen sjanser og har Marit Bolling som kan steppe inn som Mrs. Higgins på minuttet.