Wenches retrett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WENCHE FOSS

har for første gang i sitt liv forlatt Nationaltheatret etter bare å ha sett første akt, Dagbladet 28.08.04. «Det var noe av det fæleste jeg har sett,» var en av kraftsalvene hun brukte i beskrivelsen av teateropplevelsen. Det som forarget henne var den tyske regissøren Sebastian Hartmanns iscenesettelse av Ibsens «John Gabriel Borkman».

Men Wenches retrett tenner et håpets lys for teatret som kulturprodusent. En forutsetning for teatrets eksistens som kulturprodusent er at den makter å kommunisere med sin kultur, dvs. sine mennesker. Teatret har absolutt ingen eksistens i å være et museum, som kanoniserer sin egen genre og lar vår eldre garde få mimre seg selv.

Men teatret er på ferd bort fra både kulturen og samfunnet, og inn i et kulturelt ingenmannsland. Konsekvensen er et fremmed teater som ikke makter å slå rot i våre hverdagslige erfaringer. Dermed mister teatret sin kapasitet til å formidle mening. For teatret har ikke råd til å være en arena for finkultur.

SOM EN STATLIG

finansiert kulturbedrift må teatret (institusjonsteatrene) ta ansvar for å formidle en opplevelse og en forståelse av vår kultur. Teatret må ta samtidskulturen på alvor. Teatret kan ikke hvile på tradisjonen, men må ta opp kampen med de andre kunstneriske uttrykkene som f.eks. film og TV, som på en langt bedre måte klarer å fange opp de menneskelige erfaringer som danner vår kultur. For å sitere den tyske operaregissøren Peter Konwitschny: Den som iscenesetter klassikere slik de skal være, er en forbryter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer