Wesensteen i drømmefarse

- Hvordan det blir å spille sammen med Rolv igjen? Det pleier å være morsomt, det. Særlig når Bo Hermansson er regissør. Nå skal jeg være hærfører, ekte hærfører, høy og mørk. Har alltid drømt om det, sa Harald Heide-Steen jr. til Dagbladet.

I høst står Wesensteen på scenen igjen. Forrige gang var i april 1994 i «Charleys tante» på Det Norske Teatret. Denne gang skal Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. være slave og hærfører i farsen «A Funny Thing Happened On the Way To the Forum», en musikal av Stephen Sondheim bygd på tre komedier av den romerske dikteren Plautus som levde 200 år før Kristus.

Forestillingen har vært suksess både på kino og teater. Den norske tittelen blir kort og godt «Komedie i kveld». Premiere: 17. oktober. Og nå starter innstuderingen.

Drømmerolle

- Det er en 30 år gammel ønskedrøm som nå går i oppfyllelse, sa Rolv Wesenlund til Dagbladet i går, da ensemblet presenterte seg fra scenen på Chat Noir.

Han spiller selv hovedrollen som den romerske slaven Pseudolus (latin for «løgnhalsen»). Kari Stokke leder an orkesteret, og foruten hærfører Harald Heide-Steen jr. opptrer kjente skuespillere som Per Theodor Haugen, Kari Rasmussen og Brit Elisabeth Haagensli, og da har vi ikke nevnt alle kurtisanene. For en vesentlig del av handlingen utspiller seg i et bordell.

- Husk, sier Wesenlund, - vi er i en annen tid med et annet verdisyn, skjønt de menneskelige dårskaper og skrøpeligheter virker vel kjent. Vi er i Roma, den evige stad, en vakker vårdag, med handel og vandel, innvandring og utflytting. Vi kjenner oss igjen. Deres problemer er våre problemer.

- Med farsen som forløser?

- Lystig teater, farse, musikkspill, komedie: sjangerne glir over i hverandre.

Tidløst

Komedien kom fra Hellas, og romerne oppfant farsen. På Chat Noir spiller vi i tradisjonen fra den amerikanske komiske musikal på 1950-tallet, forklarer veteranen Wesenlund.

Han definerer farse som et spill der hovedpersonene dummer seg ut, uten å vite det selv. For 32 år siden var han «Hjertelig til stede» her på Chat Noir i regi av Bosse Hermansson.

- Bo er en slags kunstnerisk ingeniør. Han er hundre prosent hensynsløs og oppdager alle feil. Jo, dette er drømmelaget og drømmerollen!

SAMMEN PÅ SCENEN: Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund klar for «Komedie i kveld» på Chat Noir i høst. Regissør Bo Hermansson finpusser for tida manus på Mauritius.