«WESR»

Av Gard Øverås.

Juryen mener: Veldig effektivt og lekkert tegnet for avispublisering - og ikke minst for nett! - med tematisk utgangspunkt i studentlivet til tre unge kamerater. Mange gode ideer, og en allerede godt etablert tegnestil. Med litt spissing kan denne potensielt nå ut til svært mange, spesielt blant dem som ferdes mye på nettet.

- Hvem er du, og hva kan du fortelle om stripen din?

- Mitt navn er Gard Øverås, jeg er 22 år og kommer fra Bodø. Jeg er for tiden student (byggingeniør).

«WESR», som står for «Work eat sleep repeat», omhandler primært livene til de tre studentene Vincent, Ludwig og Max, tre vidt forskjellige karer, men som på sett og vis utfyller hverandre.

- Hvem eller hva lar du deg inspirere av?

- Serien er inspirert av studenthverdagen og øvrige ting jeg finner morsomt eller bare interessant, noe som fort kan bli litt «nerdete». Det medfører kanskje at noen lesere vil indentifisere seg med innholdet i større grad enn andre, men jeg tror det er bedre å prøve seg på skildringer av noe man synes at man kan noe om, enn å lage noe veldig generisk.

- Hva er dine ambisjoner som serieskaper?

GARD ØVERÅS Foto: Privat
GARD ØVERÅS Foto: Privat Vis mer

- Over tid ønsker jeg å få etablert et detaljert univers og karakterer med dybde. Jeg vil alt annet enn at de er en ren representasjon av meg. Jeg har nok til en viss grad latt meg inspirere av nyere «webcomic»-tradisjon snarere enn klassiske avisstriper (ikke at det nødvendigvis trenger å være noe forskjell).

Den beste norske stripeserien er etter min mening «M» av Mads Eriksen, sammen med «Pondus» og «Lunch». Disse seriene har i stor grad satt malen for mitt syn på hvordan en stripe skal være oppbygd.

Ellers har jeg sansen for animasjonsfilm og serier, og jeg blir spesielt inspirert til å tegne av illustrasjon og «concept art» for spill og filmindustri. Det å ta steget fra å lage striper som et midlertidig prosjekt til å faktisk få publisert tingene sine og kanskje også tjene penger på det, tror jeg er avhengig av at man gidder å legge ned en skikkelig innsats over lengre tid, noe som vel egentlig gjelder det meste. Jeg opplever i alle fall at det jeg lager gradvis øker i kvalitet jo mer jeg tegner. Det at jeg har fått litt positiv feedback selv om jeg er nok så fersk hva tegneserier angår er motivasjon nok til at jeg kommer til å fortsette å tegne nye striper, så får eventuelle lesere avgjøre hvor det bærer.

Jeg dagdrømmer stadig om den dagen jeg har mine egne ting publisert på fast basis. Livsdrømmen er vel å lage en eller annen form for tegneserieroman, et stort prosjekt som virkelig setter evnene på prøve, men det blir nok ikke før tegneferdighetene har nådd et «høyt» nivå, som er prioritet nummer én de neste årene.