West til Quart

Kanye West er klar for Quart-festivalen.

Han har skjelt ut Bush på direktesendt TV, produsert album for Jay-Z og John Legend og gitt ut to kritikerroste album. Nå er Kanye West klar for Quart-festivalen.

Dermed har Quartfestivalens Toffen Gunnufsen sikret seg enda et gullkort til sommerens festival. Fra før er det kjent at Depeche Mode skal spille i Bendiksbukta i sørlandsbyen. West, som er sønn av en tidligere professor i engelsk, har gitt ut to album, som begge har spilt på undervisningsmetaforer. Vår anmelder ga hans siste album terningkast fem, og skrev at «Kanye må ha fått spesialundervisning i å skrive hiphopklassikere.»

Festivalsjefen er naturligvis svært fornøyd med å ha fått bekreftelse fra den kredible hiphoperen, som dermed kommer på sitt aller første norgesbesøk.

-  Han skal på turné i Europa i høst, men han kommer ikke til Skandinavia. Konserten på Quart blir første gang han besøker Norge, og det er selvfølgelig en ekstra liten gulrot, sier Toffen.

Grammy-favoritt

Hans første soloalbum «The College Dropout» kom ut i 2004, og vant tre Grammy-priser. Oppfølgeren «Late Registration», som kom i fjor høst til strålende kritikker, har blitt nominert i åtte kategorier til den prestisjefylte musikkprisen, som deles ut 8. februar.

-  I en pop-verden hvor artister kommer og går hele tida, er det bra å få artister som Kanye West til festivalen. Han har holdt på en stund, og er en solid fyr som både er en ettertraktet produsent og Grammy-vinnende soloartist, sier Toffen til Dagbladet.

West skiller seg ut fra andre hip hop-artister som 50 Cent, Snoop og The Game. Han har middelklassebakgrunn, og er tidligere kunstskolestudent. Dette har faktisk gjort det vanskelig for ham i bransjen, fordi han ikke var den stereotype rap-figuren.

-  Jeg forlot møter med gråten i halsen mange ganger. Det at jeg ikke gikk i store jeans, og at jeg aldri hadde solgt narkotika, var plutselig en negativ ting, sa han i et stort intervju med The Times i forbindelse med lanseringen av sitt siste album.

Sterke på hip hop

Artistens samfunnsengasjement har vært godt synlig i rap-tekstene, men også på direktesendt TV.

-  George Bush bryr seg ikke om svarte mennesker, sa West under en artistgalla som samlet inn penger til ofrene for orkanen Katrina i fjor. Kommentaren ble klipt vekk før sendingen ble sendt i reprise.

De siste åra har Quart-festivalen hatt flere sterke hip hop-navn som N.E.R.D, The Roots og Snoop.

STORINNRYKK: Kanye West er en av de aller største figurene innen hiphop, både som produsent og soloartist. Med seg til Quart-festivalen tar han med fullt band - og i tillegg skal festivalen stille med 13 strykere.