UTSATT RETTSAK: Kunnskapsdepartementet opprettholder kravet om tilbakebetaling av penger etter å ha vurdert tilsvaret fra skolen. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
UTSATT RETTSAK: Kunnskapsdepartementet opprettholder kravet om tilbakebetaling av penger etter å ha vurdert tilsvaret fra skolen. Foto: Thomas Brun / NTB scanpixVis mer

Westerdals-krav opprettholdes

Kunnskapsdepartementet opprettholder kravet om at høyskolen Westerdals må betale tilbake nesten 22 millioner kroner. 

Departementet mener skolen har fått statstilskudd til studier som ikke har vært godkjent. Det dreier seg om statstilskudd til studiene Prosjektleder kultur fra høsten 2006 til og med våren 2014. Kravet ble varslet i januar i år. Skolen har avgitt sitt tilsvar i saken, men departementet opprettholder kravet etter å ha vurdert svaret fra skolen.

Departementet har tidligere dessuten krevd 63 millioner kroner tilbakebetalt. I tillegg har rundt 500 tidligere elever gått til søksmål mot høyskolen med krav om tilbakebetaling av 31,2 millioner kroner, som de hevder å ha betalt for mye i skolepenger. Saken skulle egentlig ha startet i Oslo tingrett i februar/mars, men ble utsatt til august.

I hardt vær

Westerdahls har vært i hardt vær siden Dagens Næringsliv i mars i fjor avslørte at Westerdals School of Communication - som skolen het før de fusjonerte til Westerdals Oslo Act i 2014 - har krevd minst 70 millioner mer i skolepenger fra studenter enn de hadde lov til, over en periode på ti år.

Uten at skolen hadde fått nødvendig dispensasjon fra Kunnskapsdepartementet for å kreve så mye, betalte elevene som gikk på Westerdals School of Communication fra 2002-2012 mellom 20-30 000 kroner for mye i skolepenger årlig per elev, ifølge avisa.

Høsten 2015 avslørte samme avis at brødrene Peder og Nicolai Løvenskiold har tatt ut 100 millioner fra sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte.

Kjøpes av Høyskolen Kristiania

12. desember i 2016 ble det kjent at Høyskolen Kristiania har inngått intensjonsavtale om å kjøpe Westerdals Oslo ACT fra Anthon B. Nilsen Utdanning AS.Anthon B. Nilsen Utdanning begrunner salget med at de ønsker å konsentrere seg om yrkesutdanning og voksenopplæring, samt at de har mottatt et godt tilbud fra Høyskolen Kristiania.

– Målet er å ha en endelig avtale på plass i månedsskiftet januar/ februar 2017, heter det i en pressemelding fra Anthon B. Nilsen Utdanning.

NTB