Westergale

Standupkomikere, sms-chat-programledere og Jono El Grande. Westerdals reklameskole er skolen for alle vi ikke trodde gikk på skole.

ONSDAG MORGEN, FORRIGE UKE. Seks unge mennesker, alle kledd i hvit Kripos-kjeledress, går langs Karl Johan med to svære papplater mellom seg. De sier de er fra aksjonsgruppen «No Way», tilknyttet Norsk Handikapforbunds Ungdom. I dag skal de sperre dører og innganger på t-baner og trikker for å vise hvor dårlig kollektivtransporttilbudet er for handikappede.

De har foreløpig aksjonert i tre kvarter. Nå har det oppstått en viss uenighet om aksjonens retning.

- Hvis vi går dit du vil nå, det er ikke akkurat der TV 2 kommer til å stå laina opp, sier Siri Kristiansen til aksjonens leder, Trygve Andreas Tønnessen.

Aksjonsgruppen «No way» er elever ved Westerdals reklameskole, ute på høstens obligatoriske event . Det gjelder å få mest mulig oppmerksomhet om en ideell, ikke-kommersiell sak. De burde kanskje ha fått godkjennelse av Norges Handikapforbund før de iverksatte denne aksjonen, men.

- Du skjønner jo at vi burde stå et annet sted. Utenfor Stortinget-stasjonen, for eksempel. Et sted vi risikerer å bli kastet vekk av sikkerhetsvakter, sier Siri Kristiansen. Når hun ikke studerer, er hun aktiv standupkomiker.

- Vi må tenke sak. Vi kan ikke bare være medierotter, heller, sier Trygve Andreas Tønnessen, programleder i «Mess-TV» på TVNorge.

- Noen ordentlige sikkerhetsvakter. Med propper i ørene, sier Siri Kristiansen.

WESTERDALS REKLAMESKOLE, ALTSÅ. Skolen med landets mest originale opptaksprøver. Der de har cola-kjøleskap i klasserommet og bruschetta-smørbrød i kantina. iMac\'er og trådløst nettverk istedenfor utskriftsproblemer, nedtagget klasseromsvegg istedenfor tavle.

Strengt tatt er det ikke en reklameskole lenger. Etter en sammenslåing for tre år siden, er privatskolen i Fredensborgveien i Oslo sentrum nå en paraply for både grafisk design, interiørdekor, tv og film, og reklame. Men når studierektor Astrid Brodtkorb sitter i en sofa i kantina og snakker om skolens sjel, om westerdølene, så er det studentene på reklameutdanningen, de på tekstforfatter- og art director-linjen, hun sikter til.

- Hvis noen spør hvem som går her, så pleier jeg å si at det er det verdens beste elever som gjør.

Det pleier altså Astrid Brodtkorb å si.

- Verdens mest motiverte studenter, de som brenner mest, de som gløder, de som virkelig, virkelig vil gå på akkurat denne skolen, legger hun til.

Siden sier hun at det er en skole for «absolutt alle typer mennesker, både tynne og tykke». Men det tok jeg ikke med. Det får være grenser.

VI GÅR VIDERE, vekk fra aksjonsgruppa på Karl Johan, vekk fra studierektoren, og over til Iram Haq, norsk-pakistansk tredjeårsstudent, som står og peker ut av kantinevinduet.

- Der oppe mot veien, sier hun.

- Det var der de pleide å stå.

Så godt som hver eneste dag pleide spanske paparazzifotografer å stå hundre meter ovenfor Westerdahls School of Communication og vente på at Eva Sannum, tidligere kjæreste av prinsen av Spania, skulle komme til syne. Nå er Eva Sannum ferdig med utdanningen, og har gått over til jobb i reklamebransjen.

Selv er ikke Iram Haq noe opplagt paparazzimål. Men hun greier seg. Hun har da vært borti modeller - hun jobbet tidligere som stylist. Hun er skuespiller; har spilt i flere NRK-produksjoner, blant annet Fatima i «Borettslaget». Og så har hun skrevet et filmmanus som skal bli kortfilm til neste år.

- Jeg kommer mest sannsynligvis ikke til å gå ut i reklamebransjen. Det gjør jeg ikke. Jeg føler jeg vil jobbe med tv og film, sier hun.

- Og trengte jeg da egentlig å gå her? Det er vel en tanke jeg har tenkt innimellom. Men man blir veldig god på idéplanet. Man blir faktisk veldig kreative. Samtidig som man kanskje blir litt like.

- Hvordan da?

- Nei, altså, jeg vet ikke helt, sier Iram Haq, og kikker bort på kantinekøen.

- Det er kanskje bare meg som synes at man kan minne litt om hverandre her?

DET ER KANSKJE IKKE DET. Nå kommer andreklassekullet på reklameutdanningen ut fra klasserommet. De har hatt en eventbrief, dette skjer med andre ord noen dager før selve eventen. Og med fare for å generalisere, noe kan man nok si går igjen hos Westerdals-studenten anno 2003.

Jenter: Høye hæler. Støvletter som går oppover leggene, i noen tilfeller også over knærne.

Gutter: Tidsriktig rocker-hockeysveis, ikke helt ulik programleder Nicolas Carlie i «Topp 20».

- Jeg kan vel ikke si at jeg merket så veldig overgang fra min forrige jobb som stylist. Det er mye de samme menneskene - ytre sett, altså, sier Iram Haq.

Så kommer Jono El Grande, samtidsmusikkomponist og «den nye vinen»-medlem, som går i andre klasse reklame. Bortsett fra at Jono El Grande bare lager musikk, viser det seg. Det er hans alter ego Alphonse Terra fra den italienske øya Sardinia som går på Westerdals.

- Du kunne ikke bare skrive at det er to helt forskjellige personer, tror du? Nei? Å, det hadde vært så kult. Det er ikke det at jeg skjuler at jeg går her, jeg har bare fått beskjed fra plateselskapet om å kanalisere Jono El Grande inn mot musikken, sier han.

Sammen med Elisa Røtterud, en gang Robinson-deltaker, som nå går siste året på art-director-linjen, kan det virke som om Jono El Grande er det nærmeste Westerdals i øyeblikket kommer paparazzimål. Det synes studierektor Astrid Brodtkorb er helt okei.

- Vi går ikke inn for å få kjente navn som elever. Hvis det tilfeldigvis er kjente navn som går her, så er det fordi de er kvalifisert, sier hun, tidligere på dagen.

- Alfonse skrives forresten med z, sier Jono El Grande.

- HVA JEG SKAL GJØRE ETTER STUDIET? Nei... jeg så vel for meg noe knyttet opp mot Aetat.

Tore Haukenes smiler. Vi har allerede møtt én standupkomiker i denne teksten. Tore er en annen.

Han er, slik det har seg, en av hele seks praktiserende standupkomikere i andre klasse. Enkelte av klassekameratene antyder at det er et større antall standupkomikere enn en klasse strengt tatt behøver, men de kom godt med da Westerdals avholdt standupshow til inntekt for årets klassetur til Barcelona.

- Det kan bli litt mye «gag\'ing», jeg merker jo det, jeg også, sier Tore.

- Tidlig på morgenen, det er ikke da du alltid er like ivrig etter å høre noen gå gjennom showet sitt. Det er jo ikke det. Men nå, nå går vi på do.

Tore leder vei opp i andre etasje. Han mener de nedskriblede doveggene på herretoalettet i andre etasje er noe av det beste med hele skolen.

- Se, her er det noen som har tegnet et kakediagram over alle i andre klasse, peker han.

Kakediagrammet er delt på midten. «Chatverter», står det på den ene halvparten, siden mange av årets andreåringer har erfaring fra sms-baserte tv-programmer. «Standupkomikere» står det på det på den andre halvparten. Og så er det en bitte liten prosentandel nederst, ikke en halv prosent en gang, med tre grupper: «Reklamehorer», «Rockere» og «Bitre og inneslutta».

- Der. Der har du Westerdals-studentene, sier Tore.

NOEN DAGER SENERE, på Nationaltheatret t-banestasjon, er han ute på event, han også. Utkledd som en dansende trikkefører Syvertsen i Kardemomme By, er han del av aksjonsgruppa «Stafettbillett». Deres aksjonsmetode er å samle inn engangsbilletter fra reisende. Siden billettene kan brukes i en time, skal de samles inn og gis videre til andre reisende. Det skal gi Oslo Sporveier noe å tenke på, er planen.

Hittil denne morgenen har TV2, P4 og Aftenposten har vært her og lagd saker om dem. Nå står aksjonsleder og trikkefører Herman Dyrø og blir intervjuet av TVNorge. Han sier at dette er «en politisk protest», og så sier han at i Kardemomme by var trikken gratis, og kanskje burde sporveissystemet i hovedstaden også være det.

- Vi skulle skape oppmerksomhet omkring en sak vi brenner for, og det har vi vel klart allerede, sier Tore Haukenes.

- Men det sto i pressemeldingen at vi skulle holde på i tre timer, så da gjør vi det.

- Det dere brenner for, er at man bør bruke engangsbilletter mer enn én gang?

Han kveler et lite knis.

- Åja. Veldig.

AKSJON: Morgen på Nationaltheatret t-banestasjon. Westerdals-studenter samler inn timesbilletter, som de gir videre til andre reisende. - Oioioi. Nå må vi snart begynne å loggføre alle mediene som har vært her, sier aksjonsleder Herman Dyrø.
UTE I PRAKSIS: Aksjonsgruppen «No way» protesterer mot dårlig t-banetilbud for handikappede. Fra venstre: Standupkomiker Siri Kristiansen, Eirik Stensrud, Torkel Bjørnstad Sveen og Ann Helen Sperre. - Vi vurderte finlandshetter, sier aksjonsleder og «Mess-TV»-vert Trygve Tønnesen. - Men det var det visst terrorister og ikke aksjonister som bruker.
KREATIV, KREATIV: Iram Haq er tidligere stylist og skuespiller. Nå lager hun filmmanus. Westerdals-student, med andre ord.
MEST PÅ DO: Tore Haukenes synes kommentarene på doveggen er noe av det beste med skolen.