Western noir fra den solsvidde, australske villmarka

Wandrups utvalgte: Ivan Sen med to sterke og kritiske kriminaldramaer.

GOLDSTONE: Axel Russell og Aaron Pedersen spiller politifolk i kamp mot korrupsjon, vold og trafficking i grisgrendte strøk i Australia.
GOLDSTONE: Axel Russell og Aaron Pedersen spiller politifolk i kamp mot korrupsjon, vold og trafficking i grisgrendte strøk i Australia.Vis mer

BLU-RAY: Med den første Mad Max-filmen fra 1979 ble Australia introdusert som et film noir-landskap med den gule ørkenen som kulisse. «Outback noir» er blitt et begrep for dramaer fylt av hardkjørte biler, presisjonsrifler med kikkertsikte, svarte penger, rasemotsetninger og uberegnelige hillbillytyper.

FILM NUMMER to om Jay Swan, i regi av Ivan Sen.
FILM NUMMER to om Jay Swan, i regi av Ivan Sen. Vis mer

I to thrillere har regissøren Ivan Sen rendyrket denne mytologien. «Mystery Road» (2013) introduserer etterforskeren Jay Swan, spilt med laidback overbevisning av Aaron Pedersen. Han etterforsker drapet på en ung jente rett ved motorveien der gigantiske trailere buldrer forbi dag og natt.

Men du tukler ikke ustraffet med de lyssky gjerningene som finner sted i de ugjestmilde omgivelsene. Jay Swan møter både sin egen fortid, en gruppe tvilsomme politifolk og en gjeng kyniske og skyteglade revolvermenn i denne sitrende filmen. Dramaene kan også betraktes som moderne western-filmer

I oppfølgeren «Goldstone» (2016) er Swan tilbake, i en begredelig forfatning. Han forsøker å drikke seg vekk fra dårlige minner og ramler nesten ut av bilen når han blir stoppet av en ung politimann med ansvar for lov og orden i det ødslige Goldstone, der folk bor i i bobiler, blikkskur og villaer som er merkelig malplassert ute i ørkenen.

DEN FØRSTE av de to filmene om Jay Swan.
DEN FØRSTE av de to filmene om Jay Swan. Vis mer

Jakten på en forsvunnet, kinesisk jente leder Swan på sporet av trafficking, korrupte politikere og kyniske landeiere. Swan er en idealist i et moralsk ormebol. Motsetningen mellom kaptitalinteresser og urbefolkningen er et av flere tema i filmen. Skuespillerinnsatsen er fabelaktig, ned til minste birolle.

Filmen er full av sterke scener, fylt både av poesi og action. I et dvelende, sitrende filmspråk gjør Sen sine thrillere til besettende og meningsbærende filmkunst.