TREFFSIKKER: Den norske skuespilleren Ingrid Bolsø Berdal spiller Armitice, en sterkt tatovert kvinnelig bandeleder i "Westworld".
TREFFSIKKER: Den norske skuespilleren Ingrid Bolsø Berdal spiller Armitice, en sterkt tatovert kvinnelig bandeleder i "Westworld".Vis mer

«Westworld» - vill vest-serie om identitet, skjebne og fri vilje

Wandrups utvalgte: Nye perspektiver i klassisk landskap.

FØRSTE SESONG av den kritikerroste serien "Westworld" er ute i blu-ray-format.
FØRSTE SESONG av den kritikerroste serien "Westworld" er ute i blu-ray-format. Vis mer

BLU-RAY: «Westworld», som er ute på blu-ray med mye ekstramateriale, er en metawestern, altså en western om å lage en western. Eller et stor antall western-fortellinger. Westworld er et tivoli, der kundene tilbys å gjøre sine vill vest-drømmer til virkelighet i omgivelser som ligner Monument Valley-landskapene i John Fords filmer.

Bak kulissene lager ingeniører troverdige dukker, eller androider, som befolker byene og villmarka i dette oppdiktede universet. Egne spesialister skriver historiene, med den guru-aktige Anthony Hopkins som selve veteranen i flokken.

BARJENTER: Thandie Newton og Angela Sarafyan gjør tjenester på den lokale saloonen.
BARJENTER: Thandie Newton og Angela Sarafyan gjør tjenester på den lokale saloonen. Vis mer

Vanlige folk kan kjøpe seg en feriereise til Westworld, hvis de har råd. Der kan de vandre omkring i tilsynelatende autentiske omgivelser og kaste seg ut i eventyret, enten de vil bli revolvermenn, horekunder på nærmeste saloon, dusørjegere eller romantikere på jakt etter kjærligheten.

Det koster selvsagt penger, men til gjengjeld kan du få oppfylt drømmen om å oppleve det ville vesten relativt risikofritt. Du kan drepe androidene, men de kan ikke drepe deg. Hvis de forsøker, preller både kuler, kniver og knyttnever av på deg.

ED HARRIS som "mannen i svart", en vill vest-turist som går med blodig alvor opp i begivenhetene.
ED HARRIS som "mannen i svart", en vill vest-turist som går med blodig alvor opp i begivenhetene. Vis mer

Serien belyser identitet, følsomhet, fri vilje og bevissthet om hvem man er. Det handler om skjebne og tilfeldighet, og om prisen på liv og død. Hvor begynner virkeligheten, og hvor slutter den? Alt som oppleves, er en balansegang på kanten av en drøm.

Androidene, eller vertene, som de kalles, er i blant på randen til å bryte løs fra sin predestinerte personlighet, mens gjestene må forholde seg til om de kan endre på de fortellingene de blir en del av. Ed Harris spiller sin kanskje sterkeste rolle som en av dem.

Kjell Hallbing møter Philip K. Dick i denne drømmeaktige serien, der klisjeer blir tatt på så sterkt alvor at de opphører å være klisjeer. Besettende stoff. Vi kan knapt vente på sesong to, som kommer neste år.