Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Evan Rachel Wood, «Westworld»

«Westworld»-stjerna om lønns­beskjed: - Ble nesten emosjonell

Evan Rachel Wood (30) går opp i lønn etter HBOs lønnsoppgjør.

NY runde: 23. april kommer sesong 2 av «Westworld» på HBO. Video: HBO Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

(Dagbladet.no): Skuespilleren Evan Rachel Wood (30) forteller i et intervju med The Wrap at hun kommer til å tjene mer på sesong 3 av «Westworld». I de første to sesongene har hun nemlig hatt lavere lønn enn noen av mennene hun spiller mot, som kjente skuespillere som Anthony Hopkins (80) og Ed Harris (67).

Sesong to av den kritikerroste serien har premiere 23. april. Wood spiller Dolores, en av de menneskeliknende robotene som i forrige sesong gjorde opprør mot menneskene som brukte dem til egne, ofte grusomme, forlystelser.

- Ble nesten emosjonell

FORNØYD: Skuespiller Evan Rachel Wood på premieren for sesong 2 av «Westworld». Foto: Jim Smeal/NTB Scanpix
FORNØYD: Skuespiller Evan Rachel Wood på premieren for sesong 2 av «Westworld». Foto: Jim Smeal/NTB Scanpix Vis mer

Og det er altså først nå at hun har kommet til punktet der hun får likt betalt som sine mannlige kolleger, forteller Wood til The Wrap.

- Jeg ble bare fortalt, vet du, «hei, du får lik lønn». Og jeg ble nesten emosjonell. Jeg bare: «jeg har aldri blitt betalt det samme som mine mannlige medskuespillere før … aldri, aldri», sier skuespilleren.

Hun sier hun har forståelse for at eldre, mer erfarne skuespillere får høyere lønn, men at hun og kollegene gjør «like mengder arbeid - og virkelig hardt arbeid».

HBO-opprydning

HBO-sjef Casey Bloys fortalte tidligere i år at kanalen hadde tatt et langt, godt blikk på lønnsgapet mellom kvinnelige og mannlige skuespillere, og fikset egne avvik. Netflix måtte i mars unnskylde for at Claire Foy hadde fått lavere lønn enn Matt Smith for sin opptreden i storserien «The Crown».

Bloys ga både Time's Up-bevegelsen og Reese Witherspoon honnør, og sa at endringen var et «direkte resultat» av dette. Witherspoon både spiller i og er en av produsentene bak HBO-serien «Little Big Lies», som har fått skryt for gode kvinneroller.

- Du fortjener dette

Før Evan Rachel Wood avslørte at hun hadde fått en lønnsøkning, var det uvisst i hvilke serier HBO hadde funnet avvik.

Wood mener selv at HBOs «lønnsoppgjør» bunner i et genuint engasjement for å ordne opp i lønnsforskjeller mellom kjønnene.

- Dette er første gang noen har gjort et poeng ut av å si: «hei, du får dette. Og du fortjener dette». Og det var fint, sier Wood til The Wrap.

- En styrke jeg ikke visste at jeg hadde

Skuespilleren fortalte tidligere i år til The New York Times at rollen som Dolores i «Westworld» forandret hele livet hennes. Ikke bare fikk serien fart på karrieren hennes, men hun ble tvunget til å konfrontere sine egne traumer.

Dolores tvinges til å oppleve den samme dagen igjen og igjen – en dag som ofte ender med overgrep. Selv har Wood fortalt at hun har blitt voldtatt to ganger, og at hun har slitt psykisk i ettertid.

- Hennes reise speilet så mye av hva jeg hadde vært gjennom og hva jeg gikk gjennom. Den ga meg en styrke som jeg ikke visste at jeg hadde, sa Wood til The New York Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling