Wexford på dypt vann

Utmerket krim fra en gammel mester.

BOK: Ruth Rendell er en av de virkelige veteranene i britisk krim, og 77-åringen er fortsatt en aktiv og høyst oppegående forfatter. «Forvillede sjeler» er den nittende i den velskrevne serien om førstebetjent Wexford, og ble utgitt i England for fem år siden, men også i år har hun kommet med en ny roman om ham.

Tomt hus

«Forvillede sjeler» byr på en særdeles spissfindig sak for den smarte etterforskeren. Det er flom i Kingsmarkham, og Wexford er bekymret for at huset hans skal havne under vann hvis det fortsetter å striregne som det gjør. Men snart får han andre bekymringer, for tre mennesker blir meldt savnet: Tenåringene Giles og Sophie Dade, og barnevakten deres, Joanna Troy. Foreldrene deres hadde tilbrakt helgen i Paris, og da de kom hjem var huset tomt.

Intrikat plott

Etterforskningen gjør at Wexford får mye å gjøre med barnas mor og far, som reagerer med henholdsvis uhemmet hysteri og arrogant aggressivitet når politiet oppsøker dem. Og når han går familien nærmere etter i sømmene, finner han ut litt av hvert. Dessuten får Wexford seg en skikkelig vekker når hans skilte datter Sylvia finner seg en ny mann.

Handlingen i «Forvillede sjeler» vandrer ganske rolig avsted, ingen skal anklage Ruth Rendell for å ty til unødig action eller billige effekter. Men det er et intrikat plott med mange spennende bipersoner, som oppkomlingen Peter Buxton og modellkona hans, og Rendell skriver med både rutine og stor psykologisk innsikt.

En utmerket kriminalroman for de som liker mysterier av den gammeldagse, erke-engelske skolen, og saken løses ikke (som seg hør og bør) før i siste kapittel.