Whisky

Lavmælt komedie om vanemennesker.

FILM: «Whisky» er ordet fotografer i Uruguay oppfordrer sine objekter til å si når de skal lokke fram et smil, omtrent som «cheese» eller «gris». De spontane smilene er det heller få av hos hovedpersonene i denne filmen. Den er stillestående og repeterende i sin presentasjon av hverdagen til sokkefabrikanten Jacobo Köller (Andrés Pazos) og hans assistent Marta (Mirella Pascual).

De møtes hver morgen foran jernpersiennen på fabrikken og gjennomfører sitt daglige ritual.

Han ruller opp, hun lager te. Det viser seg at hun gjør alt annet også; organiserer begravelsen av hans mor, tilkaller håndverkere osv.

Når Jacobos vellykte bror Herman (Jorge Bolani) kommer på besøk fra Brasil for å delta i begravelsen; sier Marta også ja til å illudere Jacobos kone.

Gradvis blomstrer Marta opp under narrespillet; hun trives i brødrenes selskap, pynter seg og blir mer ungdommelig. På Jacobo har det motsatt effekt; hans resignasjon og tilstivnete liv blir tristere i forhold til Martas huslige sysler og brorens utadvendte energi.

Det er tre inngrodde vanemennesker og deres innbyrdes effekt på hverandre i noen korte fridager som er temaet i «Whisky». Filmen våger å være langsom og stille; Rabella og Stoll fristes ikke til å la anspentheten munne ut i noe eksplosivt. I underteksten finnes det en lavmælt humor som behandler disse låste vanemenneskene med mye varme.