Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

White Christmas:

«White Christmas»: Derfor ville ikke Bing Crosby synge tidenes julehit foran soldatene

- Jeg hadde ikke kommet den lange veien for å gjøre dem triste.

KLASSIKER: Sangeren og skuespilleren Bing Crosbys «White Christmas» er fortsatt blant verdens mest populære julesanger. FOTO: AP / NTB Scanpix
KLASSIKER: Sangeren og skuespilleren Bing Crosbys «White Christmas» er fortsatt blant verdens mest populære julesanger. FOTO: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden den ble spilt første gang første juledag i 1941, har «White Christmas» blitt en av verdens mest populære julesanger. Ifølge Guinness rekordbok er «White Christmas» verdens mest solgte singel, og det er laget over 500 coverversjoner av den.

Da den tonet ut av radioapparatene første gang denne juledagen i 1941, hadde den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii blitt angrepet 18 dager tidligere.

FOR SOLDATENE: Bing Crosby på scenen foran over 4000 amerikanske soldater og deres gjester, og sårede britiske og amerikanske tropper fra 42 lastebiler, i 1944. Bildet er tatt på basen til U.S Army 8th Air Force i England. FOTO: U.S Army / NTB Scanpix
FOR SOLDATENE: Bing Crosby på scenen foran over 4000 amerikanske soldater og deres gjester, og sårede britiske og amerikanske tropper fra 42 lastebiler, i 1944. Bildet er tatt på basen til U.S Army 8th Air Force i England. FOTO: U.S Army / NTB Scanpix Vis mer

Den nostalgiske julesangen ble raskt en amerikansk favoritt, og da den ble utgitt i 1942, spilte Armed Forces radio den om og om igjen, for å minne amerikanske soldater om hjemlandet, skriver Kuow.

- Ville ikke gjøre mennene triste

Crosby dro selv for å opptre for de amerikanske troppene i jula, men selv ville han helst ikke framføre låten, selv om det var denne sangen soldatene helst ville høre.

- Det ble sånn at jeg nølte med å synge den, fordi den alltid førte til en nostalgisk lengsel i mennene, og gjorde dem triste. Gud vet at jeg ikke hadde kommet den lange veien for å gjøre dem triste, og derfor prøvde jeg flere ganger å kutte den fra showet. Men mennene etterspurte den, sa Crosby seinere under et av sine radioshow, ifølge The Daily Observer.

Crosby holdt en rekke konserter for amerikanske soldater under andre verdenskrig, under turneene til organisasjonen USO, som bidro med underholdning til troppene og familiene deres.

Fikk Oscar

«White Christmas» ble skrevet av komponisten og tekstforfatteren Irving Berlin, som selv var jødisk og ikke feiret jul. Hans juletradisjon var å dra på kirkegården 25. desember, for å besøke graven til sønnen sin, som døde tre uker gammel, første juledag i 1928, skriver Kuow.

Berlin skrev opprinnelig julesangen som en del av en musikal, som etter hvert ble til filmen «Holiday Inn». «White Christmas» ble også belønnet med Oscar for beste originale filmlåt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!