Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Syria:

White Helmets bør ikke forsvares

Jeg har selv stått i hovedkvarteret til White Helmets i øst-Aleppo. Der hang også logoen til terrororganisasjonen Al Nusra (al-Qaida). De levde side om side.

KRIGEN I SYRIA: Det er en pågående svertekampanje mot noen journalister og andre som avdekker sannhetene om krigen mot Syria, skriver Kari Jaquesson. Bildet er av en syrisk vakt ved et sjekkpunkt i nærheten av den syriske hovedstaden, Damascus.
KRIGEN I SYRIA: Det er en pågående svertekampanje mot noen journalister og andre som avdekker sannhetene om krigen mot Syria, skriver Kari Jaquesson. Bildet er av en syrisk vakt ved et sjekkpunkt i nærheten av den syriske hovedstaden, Damascus. Vis mer
Meninger

John Færseth får av uforståelige grunner spalteplass i en rekke medier. Innleggene hans preget av unøyaktigheter og udokumenterte påstander, så også i det siste publisert på Dagbladet 5. juli.

Færseth har i løpet av kort tid levert et tredje (eller er det fjerde) forsvarsskriv for White Helmets, den penere antrukne avdelingen til terrorgruppen al-Qaida. Det er litt rart at Færseth er så opptatt av dem. Han bryr seg ikke om Syria for øvrig.

Inntrykket er at Færseth foretrekker at radikale islamister overtar Syria fremfor den lovlig valgte regjeringen, den som har støtte hos 90 prosent av den syriske befolkningen. Han skriver om den syriske opposisjonen, men vet ikke eller lar være å skrive om at i Syria er en samlet syrisk opposisjon samlet i sin støtte til regjeringen i kampen mot NATO, Gulfstater, Israel og tusenvis av jihadister betalt av de samme landene.

Spesialiteten til tempelridder Færseth er å finne en person å harselere med, uten å omtale eller drøfte det vedkommende faktisk har skrevet eller sagt. Han fremstiller seg selv som en slags sannhetssøker som jakter på «konspirasjonsteorier». Men vestlige supermakter og deres protesjeer får være i fred. Løgnene brukt til å begå intervensjonskriger og drap på millioner av mennesker rører han ikke. Vi har heller ikke sett noe til detektiv Færseth gå løs på alle de fantasifulle eventyrene i Skripal-saken.

Færseth forsøker seg i kjent stil på karakterdrap på den uavhengige journalisten Vanessa Beeley, i trygg forvissning om at hun neppe vil lese det han skriver. Han har resirkulert en artikkel fra Berlingske som igjen er en resirkulert utgave av en artikkel i Huffington Post.

Vanessa Beeley har etterforsket White Helmets. Det hun har dokumentert avdekker at de er noe helt annet enn de selges inn som.

Det er en pågående svertekampanje mot henne og andre som avdekker sannhetene om krigen mot Syria. Det kinkige er at ingen kan «ta» Beeley på fakta. Hennes kilder er nemlig førstehåndsintervjuer med syrere i Syria. Da øst-Aleppo ble befridd intervjuet hun de sivile som hadde blitt holdt som gisler av terrorgruppene.

Jeg har selv stått i hovedkvarteret til White Helmets i øst-Aleppo. Der hang også logoen til terrororganisasjonen Al Nusra (al-Qaida), de levde side om side. Det de sivile fortalte stemte overhodet ikke med det mediene våre hadde insistert på. De få som overhodet visste hvem White Helmets var fortalte at de kun hjalp Al Nusra, og at de stjal fra vanlig sivile, men de færreste hadde verken hørt om eller sett noe til dette konseptet.

For det er et PR-konsept vi snakker om. White Helmets er ikke engang syrisk, men klekket ut og satt i gang fra Tyrkia i 2013 av en tidligere offiser i den britiske etterretningstjenesten.

Finansieringen er enorm, med nær en milliard i budsjett. Pengene kommer fra USA, Storbritannia og andre NATO-land. Nylig fikk de ytterligere millioner dollar av USA. Men hvorfor er det amerikanske utenriksdepartementet så opptatt av dette, samtidig som de gjør sitt beste for å sulte 90 prosent av den syriske befolkningen med knallharde sanksjoner og bomber både mennesker og infrastruktur?

Det henger selvsagt ikke på greip. White Helmets figurerer kun i de terroristkontrollerte områdene. Når et område blir befridd av det syriske forsvaret er White Helmets borte, de følger terrorgruppene.

White Helmets er laget for det vestlige publikum. Ved å bruke «humanitære organisasjoner» som «sannhetsvitner» og produsenter av bilder og videoer med seg selv i hovedrollen som helter kan alibiet for krigen fremmes for publikum. «Soft Power» er en del av krigsstrategien.

De kaller konseptet også for Syria Civil Defence, et navn de har stjålet fra det ekte Syria Civil Defence som ble etablert i Syria 1972 og er sertifisert av IOCD (International Civil Defense Organisation). De har telefonnummer 113 i hele Syria. White Helmets’ telefonnummer er det bare pressen og amerikanske UD som har.

Færseth skriver: «Beeleys egne erfaringer fra Syria ser ut til å være begrenset til et par reiser i regi av det syriske regimet – blant annet sammen med norske Kari Jaquesson.»

Jeg gjør jobben han burde gjort – jeg tok kontakt med Beeley og spurte om spesifikasjoner på hennes opphold i Syria. I løpet av fem reiser siden juli 2016 har hun tilbrakt over fire måneder til sammen i mange regioner i landet. Selv har jeg vært der to ganger, begge ganger på eget initiativ, for egne og innsamlede midler. Beeley har også innsamlinger for å finansiere sine reiser og sitt arbeid.

Færseth later som at selve det at hun er publisert i russiske medier er noe tvilsomt, og at hun har en enorm leserskare takket være «en hær av twitter-bots og nettroll». Dette ifølge en rapport han ikke tar seg bryet med å navngi.

En rekke journalister blir boikottet av vestlige medier, der er det kun historier nøye avstemt med utenrikspolitikken til våre land som får plass, de som har regimeskifte som mål. Da passer vitnesbyrd fra vanlige syrere dårlig inn, slikt ville fått hele fremstillingen deres til å slå sprekker.

«I en normal verden ville ingen tatt særlig notis av Vanessa Beeley» siterer Færseth. «Normal verden» er altså den der de store mediene kontrollerer informasjonen, i tett samarbeid med autoritetene.

I sin iver etter å sverte Vanessa Beeley bruker Færseth svært tvilsomme kilder og gjengir andres påstander uten å verifisere dem. Men vi får ikke vite hvorfor han er så opptatt av å hvitvaske White Helmets.