White og Guy til Notodden

Tony Joe White og Buddy Guy blir to av toppnavnene under Notodden Blues Festival i august. - Si til alle at de kan begynne å varme opp, sier White til Dagbladet på telefon fra Nashville.

Han blir kalt sumprockens far, og låtene hans er kanskje like kjent som mannen selv. Han hadde en hit med «Polk Salad Annie», men det er nok flere som har hørt Elvis Presleys versjon. Tina Turner klaget over «Steamy Windows», og hvem har vel ikke drømt om en «Rainy Night In Georgia»?

Akustisk

Tony Joe White (58) har gitt ut en rekke plater selv også. I fjor kom kritikerroste «The Beginning», der du bare hører Whites stemme, gitar, munnspill og trampende fot.

- Mange etterlyste ei akustisk plate fra meg, så jeg koblet opp tre mikrofoner i studio og spilte inn låtene når det passet meg. Hadde jeg visst at responsen skulle bli så god, ville jeg gjort det for lenge siden, sier han.

- Men det er vel ei tid for alt.

Kanskje er tida også inne for å ta opp igjen samarbeidet med Tina Turner, som spilte inn fire av hans låter på cd-en «Foreign Affair» i 1989.

- Det har vært snakk om at jeg skal produsere og spille gitar på en nedstrippa Turner-plate, omtrent som «The Beginning».

Boom Boom

Til Notodden har han med trommeslageren Mark Cohen, eller Boom Boom som han kaller ham, og den nye plata «Snakey».

- En av låtene heter «Feelin' Snakey This Morning». Den handler om når du står opp og føler at du vil bite noen, når du føler at du har giften i deg.

- Det høres ut som god sumprock. Hvordan oppsto uttrykket, forresten?

- Det var aviser i Paris som begynte å kalle musikken min sumprock eller sumpblues. Mange av sangene mine handler om sumpene, sier White, som selv er et ekte sumpbarn - født i Louisiana. Etter noen år i Texas og Memphis bor han nå i en liten by fem mil fra Nashville.

- Jeg liker meg utendørs, sammen med hestene mine og rundt et leirbål med gitaren og en kald øl.

Det siste er det mye av på Notodden, så Tony Joe White vil nok finne seg godt til rette.

Programmet

Buddy Guy er en gjenganger på norske festivaler, og til Notodden kommer han for å gjøre en helaften sammen med T-Model Ford og Jimbo Mathus - artister som også var med på Guys beste plate på mange år, fjorårets «Sweet Tea». Notoddens eget Spoonful Of Blues skal spille med veteranen Robert «Wolfman» Belfour og unge Richard Johnson fra Memphis.

  • Resten av bluesprogrammet presenteres for pressen i dag.
WHITE BLUES: - Det blir mer musikk enn show, sier Tony Joe White. Sumprockens far blir en av hovedattraksjonene under Notodden Blues Festival 1.- 4. august.