Whitney størst i verden

Whitney Houston er verdens mest populære artist på 90-tallet. Ingen plater har solgt mer i løpet av tiåret enn hennes «Bodyguard»-album. 90-åras 10 på topp-liste domineres totalt av kvinnelige artister.

«Woman's world» konkluderer det engelske bransjebladet Music Week i forbindelse med deres oversikt over klodens mest solgte plater på 90-tallet. Og man kan vanskelig se det på noen annen måte ettersom de fire øverste på lista bærer fornavnene Whitney, Celine, Mariah og Alanis. Og når vi legger til at ingen grupper har hatt større cd-suksess i løpet av tiåret enn Spice Girls, burde bildet over den kvinnelige dominansen være komplett.

Lønnsom livvakt

Whitney Houstons hete filmmøte med Kevin Costner i «Bodyguard» er utgangspunktet for tiårets største platesuksess.

Låta «I Will Always Love You», opprinnelig spilt inn av Dolly Parton, ble en landeplage verden over, og albumet har siden utgivelsen i 1992 solgte hele 30 millioner eksemplarer. Andre artister har også bidrag på plata, men «Bodyguard» er og blir Whitneys plate.

Celine Dion følger nærmest med 25 millioner solgte av «Falling Into You». Celine har også flere andre store platesuksesser på 90-tallet. Oversikten til Music Week har ikke tatt med 1998-tallet, men etter den tida har Celines «Let's Talk About Love» kommet opp i minst 14 millioner, mens «Titanic»-albumet som hun også deltar på, solgt minst ti millioner i USA og fem millioner i Europa.

Spice og svensker

Om Spice Girls i historiens lys vil framstå som en døgnflue, har de i alle fall klart å selge mange plater på sin korte tid i rampelyset. Henholdsvis 18 millioner av debuten «Spice» og ni millioner av oppfølgeren «Spiceworld» klarte jentebandet å selge i løpet av sitt første drøye år i rampelyset. Inntektene burde gi det Oslo- aktuelle jentebandet til smør på maten til langt inn i det neste årtusen.

Svenske Ace Of Base er for øvrig den eneste skandinaviske storselgeren i løpet av tiåret med 14 millioner solgte av debutalbumet «The Sign».

30 MILLIONER:</B> Whitney Houston var stjerne både i filmen &#171;Bodyguard&#187; og på albumet som fulgte med. Til sammen har plata solgt 30 millioner siden 1992. Det gjør den til tiårets største platesuksess.