WHO anbefaler avkriminalisering

Frykten for straff er et etablert problem for mennesker på samfunnets skyggesider.

Helse: Uten avkriminalisering forblir det en barriere mellom nødvendige helsetjenester og grupper som behøver tjenestene. Foto: Alain Jocard / AFP / NTB Scanpix
Helse: Uten avkriminalisering forblir det en barriere mellom nødvendige helsetjenester og grupper som behøver tjenestene. Foto: Alain Jocard / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

I juli kom WHO med en rapport med oppdaterte retningslinjer for HIV-forebygging, diagnostikk, behandling og omsorg. Rapporten «Consolidated guidelines on HIV prevention, diagnosis, treatment and care for key populations» anbefaler medlemslandene å dekriminalisere sexarbeid og rusbruk ved å fjerne dagens juridiske straffesanksjoner.

Under avsnittet «Decriminalizing the behavior of key populations» har rapporten formål om å opprettholde velvære og helse blant innbyggere som har seksuell identitet/adferd eller rusbruk som i dag er kriminalisert.

Her anbefales medlemslandene å endre sine lovverk og velge nye politiske strategier som kan beskytte disse befolkningsgruppene i samsvar med internasjonale menneskerettighetsstandarder.

Uten vernepolitikk og avkriminalisering av slik «uønsket» oppførsel mener rapporten det vil forbli en barriere mellom nødvendige helsetjenester og de som trenger dem mest, ved at mennesker fra de belastede gruppene vil frykte konsekvensene ved å søke helsehjelp.

Frykten for straff er et etablert problem for mennesker på samfunnets skyggesider. Hvis en slik frykt for straffesanksjoner leder utsatte mennesker til dårligere helse, slik det ser ut til å gjøre i dag, må systemet ta sin del av skylden for dette.

Det finnes mange former for sanksjoner som kan rettes mot uheldige samfunnsselementer, og man kan lure på hvorfor det skal være så viktig å disiplinere befolkningen gjennom harde straffetiltak. Spesielt når disse tiltakene står i veien for en forbedring av den globale helsesituasjonen.

Hvis deler av befolkningen frykter å gå til legen fordi besøket kan gi dem juridiske problemer, medfører dette at disse gruppene ikke vil følge medisinske retningslinjer om trygg sex eller rene nåler.

Utenriksdepartementet skriver på sine hjemmesider at WHO er «en sentral arena for Norges utviklings- og utenrikspolitiske arbeid innenfor global helse». I lys av dette får man håpe at Norge som medlemsland også viser interesse for å feie i egen bakgård.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.