20120307, Oslo. Bård Vegar Solhjell i forbindelse med helgens landsmøte i SV og valg på ny leder. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
20120307, Oslo. Bård Vegar Solhjell i forbindelse med helgens landsmøte i SV og valg på ny leder. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet Vis mer

- Widvey får en tøff vinter nå

Reaksjonene er skarpe mot regjeringens kulturbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er rett og slett bare fravær av kulturpolitikk.
 
SVs Bård Vegar Solhjell er ikke nådig i sin beskrivelse statsbudsjettet.

- Jeg tror Thorhild Widvey får en veldig tøff vinter med dette kulturbudsjettet.

Solhjell er spesielt bekymret for det han kaller en manglende retning på kultursiden.

- Min oppfordring til kultur-Norge er at man ikke skal rette skytsen mot Widvey, men mot Siv Jensen og Erna Solberg. For dette er deres kulturpolitikk.

Dør papiravisene?
Regjeringen går også inn for å likestille momsen på papir- og nettaviser på åtte prosent. Det er gode nyheter for nettavisene, mens det kan betyr kroken på døra for mange norske aviser.

- De rødgrønne partiene vil gå rett til Venstre og KrF for å få stoppet denne avisdøden som regjeringa nå legger opp til, sier Solhjell.

Gunnar Stavrum, redaktør i Nettavisen, som altså får en langt mindre utgiftspost på momssiden fra og med neste år, er heller ikke fornøyd med mediepolitikken til Widvey.

- For det første var jo dette ventet. For det andre er det ikke spørsmålet om moms som vil forandre medie-Norge. Mitt forslag er å gi en pengestøtte som går direkte til journalistikk, slik at man i etterkant kan få tilbakebetalt utgifter som  brukes til journalistiske formål, sier han.

Hardere kamp om kulturkronene
Arnfinn Bjerkestrand sitter i Norsk Kulturråd. Han sier det nå blir vanskeligere å få kulturmidler med dette statsbudsjettet.

- Kulturfondet økes ikke, det bare prisjusteres. Samtidig skal fondet omfavne flere tiltak. Samtidig skal også tippemidlene nå fordeles på flere kulturtiltak, sier han og oppsummerer:

- Summa summarum betyr dette budsjettet at det blir langt tøffere kamp om kulturkronene fremover. Flere aktører skal jo kjempe om akkurat like mange penger.

Skeptisk til talentsatsingen
Som Dagbladet tidligere meldte oppretter Widvey et talentsatsingprogram for kulturlivet. Nyskapning er inspirert av Olympiatoppen og gis 30 millioner i neste års statsbudsjett.

Målet er å skape flere norske verdensstjerner innen dans, musikk, arkitektur og malerkunst.

- Hvem skal foreta utvelgelsene, lurer Agnete Haaland.

<strong>IKKE NOE HURRA:</strong> Kulturminister Thorhild Widvey får lite ros kultursatsingene i det nye statsbudsjettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE NOE HURRA: Kulturminister Thorhild Widvey får lite ros kultursatsingene i det nye statsbudsjettet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sjefen for Den national scene i Bergen mener det hadde vært mye bedre å bruke de millionene på allerede eksisterende ordninger.

- Pengene hadde vært bedre brukt om de gikk til kulturskolene og kunstnerstipend.

- Det er vanskelig å si hvilke 23 år gamle malere som blir verdensstjerner, for å si det slik.

Unge Kunstneres Samfund er også avventende, men liker dårlig at idretten brukes som forbilde for kulturen.

- Tidligere har det vært næringsliv, og nå idrett. Å dyrke frem de gode utøverne er noe bør skje på kulturens egne premisser, sier Marianne Hurum, styreleder i UKS.

NRK varsler store kutt
Mange forventet et stort kutt i NRK-lisensen da en regjering med Frp for første gang skulle legge frem et statsbudsjett.

Slik gikk det ikke. Lisensen forblir uberørt, altså 2527 kr pluss moms.

Det er allikevel et tydelig signal om at NRK ikke kan forvente seg noen tjenester fra den borgerlige regjeringa.

- Omfanget her gjør at vi må kutte med 300 millioner kroner, sier Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som ikke vil spekulere i hvor disse kuttene kommer.

Eriksen ba egentlig om 73 kroner i lisensøkning, men fikk altså ikke et blått øre. I praksis betyr det en inntektsreduksjon for almennkringkasteren, da vi må ta prisstigningen med i betraktningen.

Helt passe for film
Filmbransjen ble en av de store taperne ved det reviderte nasjonalbudsjettet i fjor. I år ser det noe bedre ut.

- Ikke så ille som vi fryktet, men heller ikke så bra som vi håpet. Et sted midt i mellom der, sier Asle Vatn,

Han hadde håpet å få tilbake alle de 31,4 millionene bransjen hans mistet i fjor. Men han må nøye seg med 11 av dem.

- Vi gråter ikke i dag, men det er ingen feststemning, for å si det sånn, men dette er et fint utgangspunkt for dialog når regjeringens filmmelding legges frem til våren.

Statsbudsjettet

Fakta om statsbudsjettet:
• Statsbudsjettet på over 1.000 milliarder kroner ble lagt fram tirsdag 8. oktober kl. 10.00
• Det er det første statsbudsjettet som Erna Solbergs Høyre-Frp-regjering har utarbeidet fra grunnen av. I fjor høst tok de over budsjettet etter Stoltenberg-II-regjeringen og måtte nøye seg med å legge fram en tilleggsproposisjon med forslag til endringer.
• De siste dagene det kommet flere lekkasjer fra statsbudsjettet. Det har likevel færre og mindre lekkasjer enn under de rødgrønne.
• Blant løftene som er kommet på forhånd er mer penger til skolehelsetjenesten, fortsatt satsing på rus- og psykiatri, bevilgninger til å ansette 350 nyutdannede politifolk, satsing på forskning de neste fire årene, og en overgangsordning for trygdede som taper på trygdereformen fra nyttår. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer