TALETRØBBEL:  Maja S. K. Ratkje er kritisk til kulturminister Thorhild Widveys åpningstale under Ultima-festivalen torsdag. - Sånt kan skje, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i kulturdepartementet til Dagbladet.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TALETRØBBEL: Maja S. K. Ratkje er kritisk til kulturminister Thorhild Widveys åpningstale under Ultima-festivalen torsdag. - Sånt kan skje, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i kulturdepartementet til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Widvey kalte artisten Ratkje for rattkjelke under festivalåpning

- Vi får ta det som et tegn på kunstnerisk frihet, sier artisten selv.

(Dagbladet): Under gårsdagens åpning av Ultima-festivalen i Oslo reagerte reagerte både publikum og artister på kulturminister Thorhild Widvey sin tale.

Ifølge den prisbelønte samtidskomponisten Maja S. K. Ratkje uttalte kulturministeren flere navn feil.

- Mange kaller meg rattkjelke i dag I et lydklipp Dagbladet har fått tilsendt ble hun selv kalt rattkjelke.

- Veldig mange har kalt meg rattkjelke i dag, så det må vel være en grunn. Selv hørte jeg det ikke helt, litt som en lang -kje kanskje, men det må vel være noe i det. Var allerede skrekkslagen da hun uttalte navnet til Rolf Wallin - vår største nålevende komponist - med trykk på første stavelse, skriver Ratkje på sms til Dagbladet.

Ønsker Widvey velkommen til Trondheim Hun legger til at det ikke er første gangen noen uttaler navnet hennes feil.

- I NRK har de ofte sagt Ratke, og jeg har selv pleid å si at det uttales som i rattkjelke, skriver Ratkje som er på vei til Trondheim kammermusikfestival der hun skal være festivalkomponist.

Der ønsker artisten Widvey og andre kulturpolitikere hjertelig velkommen for å ta et dypdykk i kunstens egenverdi.

- Talen hennes igår var første gang jeg har hørt henne snakke om kunsten og dens egenverdi. At hun ikke klarer å uttale navnet til halvparten av de som står på taleskriverens liste får vi ta som et tegn på kunstnerisk frihet, skriver Maja S. K. Ratkje.

- En feil som ikke ble oppdaget Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i kulturdepartementet omtaler uttaleglippen som et resultat av en feil i talens lydhenvisning.

- Sånt kan skje. Ved en inkurie sto det slik hun sa i manus. Statsråden holder flere taler om dagen, og her skjedde det beklageligvis en feil som ikke ble oppdaget i tide.

Festivalarrangørene ønsker på sin side ikke å kommentere hendelsen, men legger vekt det solide programmet de har under sin 25. utgave.
- Maja Ratkje er en dyktig musiker og komponist som har vært med på Ultima mange ganger og som vi også er glade for å få med på Ultimafestivalen 2016. Årets festivalprogram er veldig bra, med blant annet Nils Petter Molværs lys- og lydinstallasjon Lucid Dream i Ekebergparken. Interessen for installasjonen har vært enorm og kunne sikkert ha gått for fulle hus ut året, sier informasjonssjef Cathrine Nysæther.

Maja S. K. Ratkje er en av Norges mest kjente samtidsmusikere. Torsdag ble hun kalt Maja Rattkjelke av Thorhild Widvey. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
Maja S. K. Ratkje er en av Norges mest kjente samtidsmusikere. Torsdag ble hun kalt Maja Rattkjelke av Thorhild Widvey. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer