Widvey om avgangsryktene: - Jeg sitter så lenge Erna ønsker

Kulturministeren er «kjempestolt» over sine to år i regjering, og langer ut mot Arbeiderpartiets svertekampanje.

BLIR: Til tross for ryktene, har Thorhild Widvey ingen planer om å gi fra seg kulturdepartementet til noen andre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLIR: Til tross for ryktene, har Thorhild Widvey ingen planer om å gi fra seg kulturdepartementet til noen andre. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I dagene før og etter Høyres svake resultat i kommunevalget stormet kritikken mot kulturminister Thorhild Widvey (H). Arbeiderpartiet mente hun var fraværende i valgkampen, og ekspertene sier nå Widvey kan bli første statsråd ut av regjeringa

Til Dagbladet sier kulturministeren at hun ikke lar seg påvirke av spekulasjonene om egen ministerframtid, og at hun planlegger å bli sittende.

- Det er Erna Solberg som bestemmer regjeringspostene, og jeg sitter som kulturminister så lenge Erna ønsker, sier Widvey, og legger til at hun er «kjempestolt» over hva regjeringa har fått til på kulturfronten siden maktovertakelsen i 2013. 

- Du er nær venn av Erna Solberg?

- Jeg har kjent Erna siden 1989, da vi kom inn på Stortinget sammen. Men det er ikke slik at vi får mye tid i politikken til å omgås i det daglige, vi er jo ganske opptatt på hver vår front. Men vi treffes i regjeringssammenheng, og det er alltid trivelig.

- Bratt oppoverbakke I to år har næringslivsveteranen Thorhild Widvey styrt norsk kultur - med jernhånd, vil noen si. Widvey virker oppriktig opprømt over hva hun har gjennomført til nå, men innrømmer at den første tiden i kulturdepartementet var tøff. 

- Det var absolutt en bratt oppoverbakke, absolutt et krevende fagfelt å sette seg inn i, med mange utfordringer å ta tak i. Jeg har heller aldri gitt meg ut for å ha jobbet spesielt mye med kultur tidligere. Før jeg ble kulturminister benyttet jeg kulturtilbud som folk flest gjør, sier hun.

Da hun åpnet ballet ved å kutte 32,5 millioner i filmstøtte allerede mens flytteeskene sto på kontoret, ble kulturlivet rasende. Widvey fikk klar beskjed om at «ikke forsto norsk film».

Hun bedyrer likevel at den, og annen kritikk om manglende kulturforståelse, seneste i Dagbladet torsdag, ikke går inn på henne.

- Kulturlivet har kanskje ekstra tunge tradisjoner for å gi tydelig tilbakemeldinger om forventninger og krav til oss politikere, og det tåler jeg. Om noen mener jeg passer eller ikke passer som kulturminister må jeg bare ta til etterretning.

- Hvor var Ap? Blant hennes tydeligste kritikere er naturlig nok Widveys politiske motstandere i Arbeiderpartiet. Kulturministeren mener det tidligere regjeringspartiet altfor lett kan skyte mot henne uten å stilles til ansvar for egne mangler og feilprioriteringer.

Det er tross alt bare to år siden Ap ga fra seg nøklene til departementet, etter å ha styrt uavbrutt i åtte år, minner Widvey oss på. 

- Vi sørget for nullmoms, de prøvde ikke engang. Jeg har lovet incentivordning i statsbudsjettet i 2016, Arbeiderpartiet gjorde ikke engang et forsøk. Vi forsøkte flere ganger å få i stand kulturdebatt under valgkampen, men Arbeiderpartiet kunne ikke stille, eller ville ikke stille, sier hun og legger til:

- Hvor var Arbeiderpartiet da? Jeg forstår virkelig ikke kritikken om at jeg var fraværende i valget. Jeg vil gjerne diskutere kultur med Ap, sier hun og finner fram et sitat fra Bård Vegar Solhjell fra en debatt under årets Arendalsuke:

«Det beste med Thorhild Widvey til nå er at hun har bidratt til å revitalisere den politiske debatten om kultur fordi de ideologiske forskjellene er klarere nå enn de kanskje var da vi styrte. Da diskuterte vi mye hvor mye penger, nå er det mye tydeligere forskjell på retningen».

Ap: - Mangel på ambisjon - Jeg kjemper med nebb og klør for den kulturpolitikken regjeringa gikk til valg på. Kanskje er det på tide at Arbeiderpartiet tydeliggjør hvilken retning de ønsker kulturpolitikken skal ta, ikke bare snakker om pengesummer, som Solhjell var inne på, sier hun. 

Anette Trettebergstuen er ny kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Hun mener det er åpenbart at regjeringa ikke prioriterer kultur.

- Penger er ikke alt, men det er avgjørende for målet om et levende og mangfoldig kulturliv over hele landet at det prioriteres over statsbudsjettet. Jeg hadde aldri trodd vi skulle kunne få en kulturminister som rett ut sier det ikke er viktig om budsjettet hennes styrkes. Tenk om en helseminister eller transportminister hadde hatt tilsvarende mangel på ambisjoner for pasienter eller riksveier, sier Trettebergstuen og legger til:

- Jeg mener vi har en regjering og en minister som er klare på at kultur ikke er et prioritert område. Verken politisk eller økonomisk. Som ikke snakker kulturens språk, og jobber mot store deler av kulturlivet, ikke med.

7. oktober legges statsbudsjettet for 2016 fram. Widvey ble hudflettet av samarbeidspartiene KrF og Venstre da hun ifjor forsøkte å kutte i pressestøtta for andre år på rad, etter at sentrumspartiene sablet ned forslaget i Stortinget året før.

Widvey innrømmer nå at hun forstår reaksjonen hun møtte den gang. 

- Absolutt, jeg kan forstå frustrasjonen. Og foran høstens budsjett er jeg er lydhør, la oss bare si det slik. Jeg hører hvor våre samarbeidspartier står i de forskjellige sakene, sier hun.