Widvey presenterer nye NRK: Rører ikke lisensen før i 2017

Lisensen fredes, men bare foreløpig. NRK.no får smekk. Større krav til norsk musikk og kjøp av eksterne produksjoner i NRK.

NRK-MELDINGA ER KLAR: Kulturminister Thorild Widvey presenterte fredag Stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Meldingen heter Åpen og opplyst - allmennkringkastning og mediemangfold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NRK-MELDINGA ER KLAR: Kulturminister Thorild Widvey presenterte fredag Stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Meldingen heter Åpen og opplyst - allmennkringkastning og mediemangfold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag presenterte kulturminister Thorhild Widvey (H) allmennkringkastermeldinga hun nå videresender til Stortinget.

Meldinga, som populært er kalt NRK-meldinga, har vært under arbeid i departementet i flere måneder, og inneholder en rekke inngrep i statskanalens form og virke.

- Vi skjerper kravene til NRK, og stille noen nye krav, oppsummerte Widvey til Dagbladet.

Lisensen blir Hun rører ikke lisensen, men setter ned et ekspertvalg som skal vurdere å fjerne lisensen over tid. 

- NRK kan ikke regne med full kostnadskompensasjon i åra som kommer, sa Widvey.

Under valgkampen gikk Frp's Øyvind Korsberg høyt ut og lovet at 2013 skulle være det siste året nordmenn betalte NRK-lisens - dersom Frp vant det følgende valget.

Utover det fratar Widvey NRK muligheten til å opprette flere tilleggsprodukter av typen Yr.no på nett. Og nye, større satsningsområder i statskanalen må framover godkjennes av Medietilsynet.

I tillegg tvinger Widvey NRK til å ha 40 prosent norsk musikk på radio, kjøpe 40 prosent av sine tv-produksjoner fra eksterne miljøer og fratar NRK muligheten til å ha reklame på NRK.no

- Vi gjør mye for mediemangfoldet i Norge med denne meldinga. Vi sikrer et sterkt NRK, som var veldig viktig for oss, samtidig så tar vi nå noen grep for å avgrense NRK noe, og gi noen signaler om hva NRK skal drive med i årene som kommer, sier Widvey.

Smekk til NRK.no Allerede før selve pressekonferansen la Kulturdepartementet ut en pressemelding der de skriver at NRK får videreføre sine eksisterende tjenester på Internett. Dette bekreftet Widvey under pressekonferansen fredag. NRKs nettsatsing blir værende, men Widvey ga samtidig nettjournalistene i NRK en advarsel:

- Vi ser grunn til å si følgende: NRK får nå et selvstendig ansvar til å lede folk inn på andre nettsider, og bidra til mediemangfoldet, sa Widvey foran pressekorpset fredag.

NRK må kjøpe mer tv  Widvey krever også i framtida forhåndsgodkjenning av NRKs ny tjenester på nett. Medietilsynet må godkjenne NRKs nye satsingsområder i åra framover. Regjeringa gis ingen mulighet til å overprøve tilsynet.

Regjeringen øker kravet til norsk musikk i NRKs hovedkanaler på radio - fra 35 til 40 prosent. Regjeringen vil også kreve at NRK fra og med 2018 henter 40 prosent av sine produksjoner utenfra NRK-miljøet.

- Dette vil gi en positiv stimulans til produksjonsmiljøet i hele landet. Konkurranse skjerper alle parter, og konkurransen vil virke positivt på NRKs egne produksjonsmiljøer, forklarte Widvey.

Regjeringa opphever også den omstridte NRK-plakaten. Planen er å erstatte den med en ny plakat, en mer overordnet plakat, ifølge Widvey.

Widvey oppretter et eget mediemangfoldsutvalg, som skal stimulere til et mediemangfold. Utvalget skal ikke bare handle om NRK, men om hele mediebildet. Utvalget blir oppnevnt over sommeren.

Mange meninger
Etter at Widvey varslet NRK-gjennomgangen har meningene vært mange om hvilke endringer som bør gjennomføres i en stadig voksende statskanal

Egen singelrabatt og trygdefritak er blant forslagene fra politikerne på Stortinget, som nå skal få sette sitt preg på NRK-meldinga, før den endelig vedtas. 

I en pressemelding som ble lagt ut på regjeringens nettsider i dag står det:

Stortingsmeldinga inneholder en brei gjennomgang av allmennkringkastingspolitikken. Meldinga tar for seg alle sider av NRKs virksomhet, bl.a. NRKs allmennkringkastingsoppdrag og statens eierstyring.

NRK er tilfreds med meldingen
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen uttaler at han er godt fornyød med meldingen som ble lagt frem i dag. 

-Stortingsmeldingen «Åpen og opplyst» gir grunnlag for å utvikle en moderne, nyskapende og uavhengig allmennkringkaster, sier Eriksen til NRK.no.

— Generelt syns jeg at meldingen reflekterer den gode, opplyste og faktabaserte debatten vi har hatt de siste to årene, sier han.

Dagbladet oppdaterer saken. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer