LEDER

Widvey redder seg selv?

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nasjonalgalleriet i Universitetsgata i Oslo ble etablert i 1882, og er et viktig historisk monument over nasjonsbyggingen. Museet har vært helt avgjørende i arbeidet med å bygge opp en institusjonell ramme for kulturlivet i Norge.Men hva skjer når gullalderkunsten flyttes til Nasjonalmuseets nybygg som skal stå ferdig på Vestbanen i 2019?

Det har vært et så betent politisk spørsmål at direktøren for museet og styret ventet helt til vedtaket om bygging på Vestbanen var hundre prosent sikkert, før de uttalte seg. Da sa de selvsagt at bygget bør brukes til å vise kunst. Men det koster penger. Det nye Nasjonalmuseet vil koste 5,3 milliarder kroner, og rehabilitering av Nasjonalgalleriet i Universitetsgata vil sannsynligvis også ha en prislapp på mange hundre millioner kroner.

Kunstlivet kan ikke få i pose og sekk, i alle fall ikke fra staten. Det var kulturminister Thorhild Widveys klare konklusjon da denne debatten gikk i fjor høst. Dersom det skal være kunst i det ærverdige Nasjonalgalleribygget etter 2019, må det skje på bakgrunn av private initiativer, sa hun på direkten hos NRKs Dagsnytt atten. Og fikk næmest umiddelbart stokkpryl av Høyre-veteranene Kåre Willoch og Lars Roar Langslet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.