Widvey redder seg selv?

Ingress

Meninger

Nasjonalgalleriet i Universitetsgata i Oslo ble etablert i 1882, og er et viktig historisk monument over nasjonsbyggingen. Museet har vært helt avgjørende i arbeidet med å bygge opp en institusjonell ramme for kulturlivet i Norge.
Men hva skjer når gullalderkunsten flyttes til Nasjonalmuseets nybygg som skal stå ferdig på Vestbanen i 2019?

Det har vært et så betent politisk spørsmål at direktøren for museet og styret ventet helt til vedtaket om bygging på Vestbanen var hundre prosent sikkert, før de uttalte seg. Da sa de selvsagt at bygget bør brukes til å vise kunst. Men det koster penger. Det nye Nasjonalmuseet vil koste 5,3 milliarder kroner, og rehabilitering av Nasjonalgalleriet i Universitetsgata vil sannsynligvis også ha en prislapp på mange hundre millioner kroner.

Kunstlivet kan ikke få i pose og sekk, i alle fall ikke fra staten. Det var kulturminister Thorhild Widveys klare konklusjon da denne debatten gikk i fjor høst. Dersom det skal være kunst i det ærverdige Nasjonalgalleribygget etter 2019, må det skje på bakgrunn av private initiativer, sa hun på direkten hos NRKs Dagsnytt atten. Og fikk næmest umiddelbart stokkpryl av Høyre-veteranene Kåre Willoch og Lars Roar Langslet.

Forhåpentlig er det for å vikle kulturministeren ut av dette håpløse standpunktet at regjeringen før helgen varslet en utredning av framtida til Tullinløkka og bygningene rundt. Det vil si Nasjonalgalleriet og Historisk museum, men også byggene sett i sammenheng med Universitetet og kvartalet på motsatt side av Tullinløkka. «Området, og ikke minst bygningene på Tullinløkka, har hatt stor betydning for nasjonen Norge», sier Widvey og får hjelp videre av moderniseringsminister Jan Tore Sanner som forklarer at «utredningen skal gjøre rede for hvordan verdifulle bygg skal ivaretas og hvordan et levende byrom kan skapes.»

Konseptvalgutredningen skal ledes av Statsbygg, og være ferdig innen utgangen av året. Det virker rimelig usannsynlig at Widveys forslag om privatisering av Nasjonalgalleriet vil være blant konklusjonene. Utrederne vet også dette: Ethvert forslag som vil gjøre Nasjonalgalleriet til noe annet enn visningssted for kunst vil skape stor offentlig og politisk motstand.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.