Widvey spøkte med egen «Rattkjelke»-tabbe

- Jeg er veldig uhøytidelig.

(Dagbladet): Onsdag og torsdag denne uka har Kulturrådet feiret sitt eget 50-årsjubileum med en konferanse i Harstad.

Blant deltakerne var naturligvis kulturminister Thorhild Widvey, som for anledningen blant annet skulle holde takk for maten-tale.

Da benyttet hun anledningen til å spøke litt på egne vegne.

Sa navnet feil Under åpningen av Ultima-festivalen i Oslo tidligere i høst vakte Widvey nemlig oppsikt ved å omtale den prisbelønte samtidskomponisten Maja S. K. Ratkje som «Rattkjelke».

Etter gårsdagens middag gikk Widvey opp på podiet og innledet talen med at det ikke alltid var så lett for en kulturpolitiker å lære seg stammespråket, skriver Morgenbladet.

Deretter fremførte hun et egenkomponert dikt, der blant annet «rattkjelke» ble nevnt. Se video.

Diktet gikk som følger:

Printerdriver
Taleskriver  
Lesebjelke
Rattkjelke  
Talekrek
Ratkje-lek
Politisk diskotek  
Ka farsken
Harstad Barsken  
Fakta makta
Akebakka  
Hattefnatten
Frakk tok hatten
Takk for maten

Diktet ble møtt av latter og applaus i salen.

- Takk for maten-taler skal jo være morsomme, så det var et forsøk på å være litt selvironisk og tøyse med hvordan vi politikere oppfattes og helst svarer på alt annet enn det vi blir spurt om, sier Widvey til Dagbladet.

Hun hadde også saken der hun uttalte Maja S. K. Ratkjes navn feil friskt i minne. 

- Uhøytidelig - Jeg har vært lei meg for at jeg sa navnet hennes feil, men jeg er veldig uhøytidelig og kan godt tøyse med meg selv i den sammenhengen, sier hun og fortsetter:

- Jeg tror publikum forsto ironien. De klappet i hvert fall, men det kan ha vært for å holde varmen, for det var ekstremt kaldt der oppe, sier hun og ler. 

Maja S. K. Ratkje har tidligere sagt til Dagbladet at hun ikke selv la merke til at kulturministeren uttalte navnet hennes feil.

- Veldig mange har kalt meg rattkjelke i dag, så det må vel være en grunn. Selv hørte jeg det ikke helt, litt som en lang -kje kanskje, men det må vel være noe i det. Jeg var allerede skrekkslagen da hun uttalte navnet til Rolf Wallin - vår største nålevende komponist - med trykk på første stavelse, sa Ratkje til Dagbladet tidligere i høst.

Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i kulturdepartementet omtalte uttaleglippen som et resultat av en feil i talens lydhenvisning.

- Sånt kan skje. Ved en inkurie sto det slik hun sa i manus. Statsråden holder flere taler om dagen, og her skjedde det beklageligvis en feil som ikke ble oppdaget i tide, sa hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram