VIL LA ANONYME FORBLI ANONYME: Hvis de ønsker det selv. Kulturminister Thorhild Widvey (H) syntes det fortsatt skal være mulig å bli rik i hemmelighet.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL LA ANONYME FORBLI ANONYME: Hvis de ønsker det selv. Kulturminister Thorhild Widvey (H) syntes det fortsatt skal være mulig å bli rik i hemmelighet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Widvey strammer inn regler til Norsk Tipping

Skal fortsatt kunne bli millionær i hemmelighet.

Kulturdepartementet (KUD) krever at Norsk Tipping i alle sine spill må sikre seg aktivt samtykke fra vinnere før navn, adresse, bosted og premiebeløp blir offentliggjort.Bakgrunnen er drøftinger som har foregått om spillet Nabolaget, får NTB opplyst.

En del av opplegget for dette spillet - et samarbeid mellom Norsk Tipping og TV 2 - er at vinnere får besøk på døra av et TV-team.

«Dette er noe nytt og ganske annet enn de ordinære lotterispillene der vinneren får en telefon fra Hamar.

Departementet vurderte det derfor som hensiktsmessig med en dialog med Norsk Tipping om rutiner og prosedyrer for offentliggjøring av personopplysninger for Nabolaget», skriver Kulturdepartementet i en epost om bakgrunnen for brevet til Norsk Tipping. Samtykke KUD opplyser også at det i forbindelse med denne saken også var en dialog om rutiner og prosedyrer for offentliggjøring av personopplysninger for de øvrige spillene til Norsk Tipping. KUD er tilfreds med den løsningen Norsk Tipping har valgt.

I Nabolaget er det slik at hovedvinneren vinner 1 million kroner. De fem nærmeste som har spilt, vinner 100.000 kroner. Men vinnerne vet ikke om hverandre, og de kan beholde anonymitet dersom de selv ønsker det, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping.

- Vi innhenter samtykke fra alle vinnerne som er med, sier han.

Aktiv handling  I brevet til Norsk Tipping skriver KUD at samtykke til offentliggjøring må være en aktiv handling fra spillerens side. «En spiller kan ikke samtykke til offentliggjøring ved passivitet».

Som eksempel på en aktiv handling nevner departementet avkryssing i et nettskjema.

Departementets krav til samtykke blir ikke oppfylt ved at en spiller aksepterer en spilleravtale i sin helhet, der det vises til bestemmelser om offentliggjøring av personopplysninger, går det fram av brevet.

(©NTB)