STRAMMER INN: Thorhild Widvey skjerper kravene til norsk film, og krever 35 000 solgte kinobilletter for å innfri automatisk etterstøtte.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STRAMMER INN: Thorhild Widvey skjerper kravene til norsk film, og krever 35 000 solgte kinobilletter for å innfri automatisk etterstøtte. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Widvey strammer kravene til norsk film

Må selge 3,5 ganger så mange kinobilletter for å få statsstøtte.

Regjeringens nye forskrifter om tilskudd til audiovisuelle produksjoner trådte i kraft onsdag. Samtidig har Norsk filminstitutt (NFI) endret forskriften om etterhåndstilskudd til kinofilm og forskrift om tilskudd til utvikling og produksjon av kinofilm etter kunstnerisk vurdering.
Kulturdepartementet skjerper kravet til antall solgte kinobilletter for å kvalifisere til etterhåndstilskudd fra tidligere 10.000 til 35.000. I særlige tilfeller kan NFI fastsette lavere terskel for kinofilm som har mottatt forhåndstilskudd etter kunstnerisk vurdering.

Samtidig endres søknadsfristen for etterhåndstilskudd. Fra 1. juli må den leveres før opptaksstart. Adgangen til å gi tilskudd til norske minoritetsprodusenter utvides.

Hittil har den bare omfattet tilskudd til produksjon av kinofilmer med norsk minoritetsprodusent. Nå gjelder den også dokumentarfilm, kortfilm og drama- og dokumentarserier.

Fra og med 1. juli må den som mottar tilskudd til kinofilm, være et aksjeselskap.

(©NTB)