SELGER GODT: Nintendos spillmaskin Wii selger godt verden rundt - bare i november solgte den over to millioner enheter i USA. Her er Nintendo-sjef Satoru Iwata på scenen under en presentasjon i forbindelse med Wii-lanseringen. Foto: AFP PHOTO/Bob Riha, Jr.
SELGER GODT: Nintendos spillmaskin Wii selger godt verden rundt - bare i november solgte den over to millioner enheter i USA. Her er Nintendo-sjef Satoru Iwata på scenen under en presentasjon i forbindelse med Wii-lanseringen. Foto: AFP PHOTO/Bob Riha, Jr.Vis mer

Wii banker PlayStation 3 i USA

Men ikke i lille Norge.

(Dagbladet.no): Hver måned offentliggjøres de offisielle salgstallene for spillmaskiner i USA.

Nå er tallene for november inne, og ifølge spillbloggen Kotaku har Nintendo all grunn til å være fornøyd: Med et overveldende salg av 2.040.000 Wii-konsoller topper de klart lista, tett etterfulgt av Nintendo DS med 1.570.000 solgte enheter.

Det er et lite stykke ned til tredjemann på lista, som er Microsofts Xbox 360 med 836.000 solgte maskiner. De leder dermed godt over sin hovedkonkurrent, Sonys PlayStation 3 som det «bare» ble solgt 378.000 av - nesten en halv million mindre.

Til gjengjeld selges det åpenbart fortsatt over et par hundre tusen PS2-maskiner i måneden, samt at PSP-salget overstiger PS3-salget.

Leveringsproblemer
Disse tallene er altså gjeldende for USA. Hvordan er så ståa her hjemme i Norge, der det også selges mye spill før jul?

- Jeg har ikke de norske tallene for november her nå, men i markedet nå har vi vel 102.000 konsoller ute. Vi har dessverre fortsatt leveringsproblemer fordi Nintendo har problemer med å produsere nok, men vi selger alt det vi får fortløpende. Det selges tradisjonelt mye Nintendo før jul - spesielt Nintendo DS, som vi heldigvis har fått inn flere av for å dekke opp for de som ble stjålet, forteller Jens Eddie i Nintendo-importøren Bergsala.

Ferske tall fra Multimediaforeningen viser at det også er blitt solgt noen Wii-konsoller i Norge i november. Akkumulert salg av Wii til og med november er 111.687. Det er også et godt antall Nintendo DS på markedet, med hele 206.376 maskiner på markedet.

Dobling av 360-salg
Xbox 360 ble satt ned i pris i slutten av september, noe som kan være årsaken til at salget av konsollen har hatt en merkbar økning siden i fjor, mener Tony Renstrøm i Microsoft Norge.

- Uten å kunne kommentere på konkrete tall, har vi hatt en dobling i forhold til salget av Xbox 360 i forhold til samme tid i fjor. Og når det er sagt, så hadde vi et veldig bra år i fjor også. Det er veldig gøy når vi selger så bra, sier Renstrøm, og fortsetter:

- Jeg tror prisen er avgjørende når vi nå går mot en bredere målgruppe enn før. Nå er det ikke bare skytespill og action på Xbox 360, men også et bredere og mer familievennlig utvalg. Så hjelper det selvfølgelig også at vi har veldig mange titler fra tredjepartsprodusenter, som «Rock Band» og «Guitar Hero».

- Godt fornøyde
Selv om USA-tallene kan virke dystre for Sony, har ikke den norske Sony-importøren Nordisk Film noe grunn til å henge med leppa, skal vi tro markedssjef Morten Christoffersen:

- Vi har nå 105.000 PS3-maskiner ute i markedet i Norge, og det er vi veldig godt fornøyde med. Vi kunne nok levert mer, men har slitt med levering hele september og oktober. Nå gir jo ikke de vi anser som vår hovedkonkurrent, Microsoft, ut tall - men jeg tror markedsandelene er relativt forskjellige i lille Norge og i store USA, sier Christoffersen.

- Norge er tradisjonelt et land som liker PlayStation, og vi er ekstremt godt fornøyde med salg av både spill og maskiner. Det er også nok maskiner tilgjengelig til jul, sier han videre.

Den håndholdte PlayStation Portable har ikke Christoffersen tall på for hånden.

- PSP går jevnt og trutt, men det er ikke til å legge skjul på at Nintendo DS har en veldig sterk posisjon i markedet. Salget har imidlertid økt litt etter at vi fikk spillserier om «Buzz» på PSP, sier han.