Wii kom kanskje først til festen, men PS3 kan vinne den

Vi tester PlayStation Move.

|||Fire år er gått siden Wii ble lansert, og folk flest er blitt godt vant med å styre spill med bevegelser og ikke bare knapper.

Kanskje kan man derfor si at Sony ankommer selskapet seint når de i disse dager nærmest blåkopierer Wii-konseptet med sin PlayStation Move-satsing.

Men, som historien har vist gjentatte ganger: Det viktigste er ikke å komme først til festen, men å vinne den.

PlayStation Move er et nytt sett håndkontrollere, som med sine lett gjenkjennelige lyskuler i enden lar brukere bruke bevegelser for å styre spill.

Lyskulene registreres av et kamera som står over eller under tv-skjermen, og kombinert med en rekke andre sensorer inni kontrolleren er resultatet slående.

Selv en Wii-kontroller med MotionPlus-tillegget kommer ikke i nærheten av presisjonen disse nye PS3-kontrollerne kan oppvise. De minste vink eller vridninger blir plukket opp i sanntid på skjermen, og det føles ut som om du har like god kontroll over det som skjer på skjermen som du ville hatt i virkeligheten.

I kombinasjon med HD-grafikk er det tydelig at mulighetene er like store som lovende — spesielt på dette området blir de fleste Wii-spill nå grundig parkert.

Men spill er mer enn bare teknikk, noe de aller beste Wii-spillene er glimrende eksempler på.

I første rekke er det hovedsakelig de «lettere» spillene som gjør seg bemerket ved lanseringen av PlayStation Move. Dette er gjerne sportsbaserte småspill, eller morospill for hele familien — spill som kan styres med bare én lysstav eller to.

Disse spillene holder til gjengjeld stort sett høy kvalitet, og kommer garantert til å bli favoritter spesielt i lag med andre.

Litt seinere i høst kommer også en såkalt navigeringskontroller, som åpner for mer avanserte spillopplevelser — som skytespill og så videre.

Med denne kan du ikke bare sikte og veive på skjermen, men også styre en figur rundt i spillet og mer til (noe du foreløpig kan gjøre med den vanlige PS3-kontrolleren i den ene hånden).

Jeg kan ikke si annet enn at jeg er imponert over hva PlayStation Move har oppvist allerede. I denne teknologien ligger ikke bare lett lek for hele familien, men også større muligheter for hardbarkede spillere.

I motsetning til Microsofts kommende variant, Xbox Kinect, benytter PlayStation Move seg av knapper i tillegg til bevegelse.

Det å holde noe med knapper fysisk i hånda har sine fordeler når det kommer til presishet og taktile tilbakemeldinger, og i en lang rekke spill vil dette kanskje vise seg å være avgjørende for innlevelsen - det skal bli spennende å se hvordan Microsoft tilnærmer seg denne problemstillingen.

Nå er det bare å håpe på at spillskaperne kjenner sin besøkelsestid og lager Move-spill som ikke bare lener seg mot teknologien, men også overrasker oss med nyskapende og genuint interessante spillopplevelser.

PlayStation Move lanseres den 15. september. En startpakke som inneholder én Move-kontroller (uten navigeringskontroller), et kamera og en startdisk med demoer vil koste et sted under tusenlappen. I tillegg kan delene kjøpes hver for seg.