Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wii kom kanskje først til festen, men PS3 kan vinne den

Vi tester PlayStation Move.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Fire år er gått siden Wii ble lansert, og folk flest er blitt godt vant med å styre spill med bevegelser og ikke bare knapper.

Kanskje kan man derfor si at Sony ankommer selskapet seint når de i disse dager nærmest blåkopierer Wii-konseptet med sin PlayStation Move-satsing.

Men, som historien har vist gjentatte ganger: Det viktigste er ikke å komme først til festen, men å vinne den.

PlayStation Move er et nytt sett håndkontrollere, som med sine lett gjenkjennelige lyskuler i enden lar brukere bruke bevegelser for å styre spill.

Lyskulene registreres av et kamera som står over eller under tv-skjermen, og kombinert med en rekke andre sensorer inni kontrolleren er resultatet slående.

Selv en Wii-kontroller med MotionPlus-tillegget kommer ikke i nærheten av presisjonen disse nye PS3-kontrollerne kan oppvise. De minste vink eller vridninger blir plukket opp i sanntid på skjermen, og det føles ut som om du har like god kontroll over det som skjer på skjermen som du ville hatt i virkeligheten.

I kombinasjon med HD-grafikk er det tydelig at mulighetene er like store som lovende — spesielt på dette området blir de fleste Wii-spill nå grundig parkert.

Men spill er mer enn bare teknikk, noe de aller beste Wii-spillene er glimrende eksempler på.

I første rekke er det hovedsakelig de «lettere» spillene som gjør seg bemerket ved lanseringen av PlayStation Move. Dette er gjerne sportsbaserte småspill, eller morospill for hele familien — spill som kan styres med bare én lysstav eller to.

Disse spillene holder til gjengjeld stort sett høy kvalitet, og kommer garantert til å bli favoritter spesielt i lag med andre.

Litt seinere i høst kommer også en såkalt navigeringskontroller, som åpner for mer avanserte spillopplevelser — som skytespill og så videre.

Med denne kan du ikke bare sikte og veive på skjermen, men også styre en figur rundt i spillet og mer til (noe du foreløpig kan gjøre med den vanlige PS3-kontrolleren i den ene hånden).

Jeg kan ikke si annet enn at jeg er imponert over hva PlayStation Move har oppvist allerede. I denne teknologien ligger ikke bare lett lek for hele familien, men også større muligheter for hardbarkede spillere.

I motsetning til Microsofts kommende variant, Xbox Kinect, benytter PlayStation Move seg av knapper i tillegg til bevegelse.

Det å holde noe med knapper fysisk i hånda har sine fordeler når det kommer til presishet og taktile tilbakemeldinger, og i en lang rekke spill vil dette kanskje vise seg å være avgjørende for innlevelsen - det skal bli spennende å se hvordan Microsoft tilnærmer seg denne problemstillingen.

Nå er det bare å håpe på at spillskaperne kjenner sin besøkelsestid og lager Move-spill som ikke bare lener seg mot teknologien, men også overrasker oss med nyskapende og genuint interessante spillopplevelser.

PlayStation Move lanseres den 15. september. En startpakke som inneholder én Move-kontroller (uten navigeringskontroller), et kamera og en startdisk med demoer vil koste et sted under tusenlappen. I tillegg kan delene kjøpes hver for seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!